Trečiadienį Saugumo Taryba, pasiekusi retą sutarimą dėl po perversmo kilusios krizės, paskelbė pareiškimą, kuriame pasmerkė egzekucijas – pirmąsias Mianmare per pastaruosius dešimtmečius – ir paragino nedelsiant paleisti nušalintą lyderę Aung San Suu Kyi.

Pareiškimui pritarė Rusija ir Kinija – dvi pagrindinės chuntos sąjungininkės, kurios anksčiau gynė chuntą Jungtinėse Tautose, taip pat kaimyninė Indija.

„Sveikiname JT Saugumo Tarybą, pasmerkusią demokratijos aktyvistų egzekuciją“, – teigiama Mianmaro „Nacionalinės vienybės vyriausybės“ (NUG) patvirtintoje tviterio paskyroje ir priduriama, kad atėjo laikas Tarybai „imtis konkrečių veiksmų prieš chuntą“.

NUG, kurioje dominuoja įstatymų leidėjai iš nušalintosios Suu Kyi partijos, siekė pasipriešinti perversmui ir chunta ją paskelbė „teroristine“ organizacija.

Egzekucijos, apie kurias buvo pranešta pirmadienį, sulaukė pasmerkimo visame pasaulyje, padidino baimę, kad jų bus dar daugiau, ir paskatino raginimus imtis griežtesnių tarptautinių priemonių prieš jau izoliuotą chuntą.

Tarp keturių nubaustųjų mirties bausme buvo Phyo Zeya Thaw, buvęs Suu Kyi Nacionalinės demokratijos lygos (NLD) įstatymų leidėjas, ir veteranas demokratijos aktyvistas Kyaw Min Yu, geriau žinomas kaip „Jimmy“. Jie abu buvo nuteisti mirties bausme pagal kovos su terorizmu įstatymus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)