Tačiau jeigu N. Pelosi visgi vyktų šio vizito, ji atsidurtų viename karščiausių pasaulio taškų, kur net menka klaida ar nesusipratimas galėtų sukelti grėsmę jos saugumui, todėl Pentagonas rengia planus bet kokiems nenumatytiems atvejams.

Pareigūnai naujienų agentūrai AP sakė, kad dėl galimo N. Pelosi vizito dar nenuspręsta, tačiau jeigu Atstovų Rūmų pirmininkė skristų į Taivaną, kariuomenė padidintų savo pajėgų bei išteklių judėjimą Indijos ir Ramiojo vandenynų regione.

Jie atsisakė pateikti daugiau detalių, tačiau sakė, kad N. Pelosi saugumui užtikrinti per jos skrydį į Taivaną ir jai viešint saloje būtų naudojami naikintuvai, laivai, stebėjimo priemonės ir kitos karinės sistemos.

Papildomų saugumo priemonių imamasi per bet kokio JAV aukšto rango pareigūno kelionę į užsienį. Tačiau dėl N. Pelosi vizito į Taivaną būtų imtasi gerokai griežtesnių saugumo priemonių, nei taikomos kelionėms į mažiau rizikingas šalis, šią savaitę sakė amerikiečių pareigūnai.

Tai būtų aukščiausio rango išrinkto amerikiečių pareigūno apsilankymas Taivane nuo 1997 metų, kai saloje viešėjo tuometinis Atstovų Rūmų pirmininkas Newtas Gingrichas. Tačiau tuomet Kinijos įsiveržimas į Taivaną buvo laikomas mažiau tikėtinu.

Paklaustas apie planuojamas karines priemones N. Pelosi saugumui užtikrinti galimo vizito į Taivaną metu, JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley trečiadienį sakė, kad apie konkrečias keliones kalbėti dar anksti.

Tačiau jis pridūrė, kad „jei bus nuspręsta dėl Atstovų Rūmų pirmininkės N. Pelosi ar bet kurio kito asmens kelionės ir bus paprašyta karinės paramos, padarysime viską, kas būtina, kad užtikrintume jų vizito saugumą“.

Taivanas, turintis 23 mln. gyventojų, gyvena nuolatinės Kinijos invazijos grėsmės sąlygomis. Pekinas autonominę, demokratiškai valdomą salą laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors ją susigrąžins, prireikus – jėga.

Jungtinės Valstijos, kaip ir dauguma kitų valstybių, diplomatiškai pripažįsta Pekiną, bet taip pat palaiko de facto diplomatinius ryšius su Taibėjumi ir yra Kongreso įpareigotos užtikrinti, kad Taivanas galėtų gintis.

Kinija griežtai sureagavo į praėjusios savaitės pranešimus, kad N. Pelosi rugpjūtį galėtų apsilankyti Taivane. Trečiadienį ji dar kartą perspėjo, kad toks vizitas neapsieitų be pasekmių.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėję JAV pareigūnai naujienų agentūrai AP sakė, kad jei Atstovų Rūmų pirmininkė skristų į Taivaną, būtų reikalingos apsaugos zonos aplink ją ir jos lėktuvą. JAV jau turi regione nemažas pajėgas, kurios galėtų pasirūpinti papildomomis saugumo priemonėmis.

Kariuomenė taip pat turėtų būti pasirengusi bet kokiam galimam incidentui – net nelaimei ore ar ant žemės. Pasak pareigūnų, reikėtų pasirūpinti, kad JAV netoliese turėtų gelbėjimo pajėgumų. Be kita ko, tai galėtų būti sraigtasparniai, kurie budėtų tame rajone jau esančiuose laivuose.

N. Pelosi viešai nepatvirtino planuojanti greitu metu vykti į Taivaną. Ji ketino apsilankyti saloje balandį, bet atidėjo kelionę dėl teigiamo COVID-19 testo.

Baltieji rūmai pirmadienį atsisakė tiesiogiai pasisakyti šiuo klausimu, pažymėdami, kad N. Pelosi nepatvirtino, jog vyks vizito. Tačiau prezidentas Joe Bidenas praėjusią savaitę išreiškė susirūpinimą dėl tokių planų ir sakė, kad amerikiečių kariškiai nemano, jog tokia kelionė šiuo metu būtų „gera mintis“.

Galimas N. Pelosi vizitas į Taivaną tikriausiai bus vienas svarbiausių klausimų per ketvirtadienį planuojamą J. Bideno ir Kinijos prezidento Xi Jinpingo pokalbį telefonu. Tai bus pirmasis jųdviejų pokalbis per keturis mėnesius.

Pasak JAV pareigūnų, J. Bideno administracija nemano, kad Kinija imtųsi tiesioginių veiksmų prieš N. Pelosi ar bandytų sabotuoti vizitą. Tačiau jie neatmeta, kad Kinija gali suintensyvinti provokacinius karinių orlaivių skrydžius Taivano oro erdvėje ar šalia jos ir karinių laivų patruliavimą Taivano sąsiauryje, jei kelionė įvyktų. Taip pat neatmetama, kad Kinija galėtų imtis veiksmų kitur regione, siekdama pademonstruoti savo galią.

Saugumo ekspertai antradienį skirtingai vertino grėsmių, kurios galėtų kilti per N. Pelosi vizitą į Taivaną, mastą ir papildomų karinių saugumo priemonių poreikį.

Didžiausias pavojus N. Pelosi kelionės metu kiltų, jei nutiktų kažkas nenumatyto Kinijai demonstruojant jėgą ar įvyktų kažkoks nelaimingas atsitikimas jai vykdant provokacinius veiksmus, sakė Markas Cozadas iš analitinio centro „RAND Corporation“.

„Tai galėtų būti susidūrimas ore, koks nors raketų bandymas. Kai darai tokius dalykus, visada esama tikimybės, kad gali kažkas nutikti“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją