Irako užsienio reikalų ministras pareikalavo išvesti iš jo šalies visus turkų karius, o Turkijos ambasadoriaus pavaduotojas sakė, kad jo vyriausybė ir toliau persekios teroristais laikomus kovotojus, randančius prieglobstį Irake.

Irako vyriausybė posėdžio paprašė po liepos 20-osios artilerijos smūgio, kai žuvo devyni irakiečių turistai ir buvo sužeisti dar 33 žmonės. Irakiečių diplomatijos vadovas Fuadas Husseinas sakė vyriausybę turint įrodymų, kad už smūgį atsakingos Turkijos ginkluotosios pajėgos.

Turkija atsakomybę neigia ir kaltina kovotojus iš Kurdistano darbininkų partijos (PKK), Ankaros ir Vakarų laikomos teroristine organizacija. PKK dešimtmečius vykdo sukilimą prieš vyriausybę Ankaroje ir turi slėptuvių kalnuotoje Irako šiaurėje.

Prasidedant Saugumo Tarybos posėdžiui JT specialioji pasiuntinė Irakui sakė, kad Ankara ir Bagdadas yra pasirengę drauge tirti apšaudymą Parchos kurorte pusiau autonominio kurdų regiono Zacho rajone.

Pasak Jeanine Hennis-Plasschaert, Irako laikinasis premjeras Mustafa al Kadhimi (Mustafa Kazimis) pirmadienį per vieną pokalbį akcentavo „skaidraus ir nuodugnaus tyrimo, nepriklausomo ar bendro, svarbą“. Ji citavo jo žodžius, jog gyvybiškai svarbu „sustabdyti spėliones, neigimą, nesusipratimus ir kylančią įtampą“.

JT pasiuntinė sakė supratusi, jog „Turkija taip pat pasirengusi drauge spręsti šį klausimą su Iraku, kad būtų nustatyta, kas tiksliai įvyko“.

F. Husseinas paragino Saugumo Tarybą suformuoti „tarptautinę nepriklausomą tyrimo komandą“, kad ji aiškintųsi, anot jo, Turkijos kariuomenės „baisią agresiją“.

Užsienio reikalų ministras vėliau žurnalistams sakė, kad Irakas taip pat yra pasirengęs vykdyti bendrą tyrimą su Turkija, bet „jie į mus nesikreipė“ ir „niekada neatsiuntė mums jokio oficialaus laiško dėl tyrimo vykdymo“.

Turkijos ambasadoriaus JT pavaduotojas Oncu Keceli atkirto: „Mes aiškiai pasakėme, kad Turkija yra pasirengusi imtis visų žingsnių tiesai atskleisti“. Jis Taryboje pabrėžė, kad turkų „pareigūnai daugeliu skirtingų lygių perteikė tokią pačią žinią“.

Pasak jo, kai kurie Irako pareigūnai, kaip ir Turkija, „nori išsiaiškinti tiesą“, bet kiti „pasirinko eskalavimą, o ne diplomatiją ir bendradarbiavimą“, ir pradėjo „šmeižto kampaniją“ žiniasklaidoje, siekdami įvaryti pleištą tarp Turkijos ir Irako žmonių.

F. Husseino teigimu, Irako vyriausybė yra tikra, kad už ataką atsakinga turkų kariuomenė. Jis atkreipė dėmesį į Irako tyrimo išvadas, kad Turkijos kariuomenė turi bazių netoli minėto kurorto, kad PKK kovotojų pastarąjį mėnesį tame rajone nebuvo ir kad turkų kariuomenė naudoja 155 mm artilerijos sviedinius, o tokių sviedinių fragmentų rasta atakos vietoje.

F. Husseinas pridūrė, jog daug žmonių tame rajone „suteikė pakankamai informacijos apie turkų karių veiklą“.

Jis paragino Saugumo Tarybą skubiai priimti rezoliuciją su reikalavimu Turkijai išvesti iš Irako apie „4 tūkst. kovos veiksmuose dalyvaujančių karių“ ir sustabdyti įsiveržimus į Irako oro erdvę.

O. Keceli savo ruožtu pareiškė, kad „Irako suverenumą ir teritorinį vientisumą pažeidžia teroristinės organizacijos, o ne Turkija“, ir kad Ankara visuomet remdavo Irako suverenumą.

„Mums kalbant, tam tikrose Šiaurės Irako dalyse yra keliamos teroristinės organizacijos PKK, o ne federalinės vyriausybės“ ar kurdų regiono valdžios vėliavos, sakė jis.

Turkija apskaičiavo, kad PKK Irake kontroliuoja „mažiausiai 10 tūkst. kv. km“ teritoriją. „PKK priverstinai evakavo beveik 800 kaimų ir visos šios vietos tampa saugiais prieglobsčiais teroristams“, – sakė O. Keceli. Anot jo, per pirmąjį šių metų pusmetį PKK įvykdė 339 atakas prieš Turkiją.

„Kol kas Irakas pasirodė arba negalintis, arba nenorintis kovoti su teroristais“, todėl negali kaltinti Turkijos, kad ji naudojasi teise gintis, pridūrė O. Keceli.

Irako vyriausybė yra pasirengusi dirbti su JT ir suinteresuotomis šalimis, „kad PKK elementai pasitrauktų iš Irako, nes tai destabilizuoja Iraką“ ir kenkia saugumui šalyje, sakė F. Husseinas.

Saugumo Taryba pirmadienį pareiškime „griežčiausiais žodžiais“ pasmerkė smūgį kurortui, išreiškė paramą Irako pareigūnų tyrimui ir paragino visas šalis bendradarbiauti su Irako vyriausybe ir „visais kitais atitinkamais pareigūnais“ jiems vykdant tyrimus. Taryba Turkijos pavadinimo nepaminėjo.

Diplomatai sako, kad galimybė Tarybai patvirtinti rezoliuciją su reikalavimu išvesti Turkijos karius iš Irako yra menka, ypač turint galvoje svarbų Turkijos vaidmenį neseniai paskelbtame susitarime eksportuoti labai reikalingus grūdus iš Ukrainos, taip pat grūdus ir trąšas iš Rusijos į šalis, kur trūksta maisto ir gresia badas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją