„Daily Mail“ rašo, kad Rusijos Federacija per penkis karo su Ukraina mėnesius prarado net trečdalį savo karinio kontingento. Pavyzdžiui, du geriausius Rusijos pilotus pražudė HIMARS raketos Ukrainoje, nors Rusijos Federacija ir toliau meluoja, kad minėtosios sistemos fronte neturėjo jokios reikšmės.

Remiantis leidinio turimais duomenimis, liepos 8 dieną Donecke žuvo 41 metų naikintuvo pilotas, papulkininkis Maksimas Potiomimas, jo kortežas buvo apšaudytas reaktyvine artilerija.

Netrukus buvo nukautas ir dar vienas patyręs naikintuvo pilotas, 54 metų pulkininkas Anatolijus Stasiukevičius.

Pirmasis apie M. Potiomino žūtį per HIMARS ataką prabilo jo tėvas Aleksejus.

Jis teigia, kad vos prieš kelias dienas sužinojo, kad sūnaus mirties priežastis – būtent minėtosios sistemos. Anot Aleksejaus, ataką Ukrainos pajėgos įvykdė talkinant Vakarų žvalgybai.

„Mano sūnaus automobilį sunaikino HIMARS raketa“, – vietos žiniasklaidai sakė žuvusio piloto tėvas.

Skelbiama, kad Kremlius po mirties pilotą apdovanojo Ordinu už drąsą už „pasiaukojimą ir heroizmą“, pademonstruotą kare su Ukraina.

Kalbant apie A. Stasiukevičių, jis buvo pirmosios gvardijos mišriosios „Baranovičkaja Krasnoznamionaja“ aviacijos divizijos štabo viršininkas ir trečiosios kartos pilotas. Skrydžius jis vykdė tame pačiame dalinyje, kaip ir M. Potiominas. Dalinio bazė Krasnodaro krašto Krimske.

Dar vienas Ukrainoje HIMARS raketa likviduotas pilotas – 42 metų papulkininkis Sergejus Michailovas. Jis vadovavo motorizuotų šaulių batalionui, o žuvo kitoje vietoje nei M. Potiominas ir A. Stasiukevičius.

Šaltinis pabrėžia, kad šių trijų pilotų likvidavimas – naujausias Rusijos karinio elito nuostolis, sukeltas būtent HIMARS: itin mobilios reaktyvinės artilerijos sistemos, kurią Ukrainai perdavė Jungtinės Valstijos, ir kurios mūšio lauką pasiekė maždaug prieš mėnesį.

„Kyjivas šią ginkluotę naudoja atakoms prieš Rusijos karinę vadovybę ir šaudmenų bei artilerijos slėptuves, kurios iki tol buvo nesunaikinamos. Putinas dėl tokio raketų veiksmingumo tiesiog pasiuto, nes anksčiau buvo patikintas, kad naujausios kartos Rusijos priešraketinė gynyba gali be vargo jas numušti. Deja, bet sistema S-400 praktiškai nuo jų visai neapsaugojo“, – rašoma „Daily Mail“ straipsnyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)