Sakydamas kalbą Rumunijos Transilvanijos regione, kur gyvena didelė vengrų bendruomenė, 59 metų ultrakonservatorius kritikavo maišymąsi su „ne europiečiais“.

Tarptautinis Aušvico komitetas (IAC) pavadino V. Orbano kalbą „kvaila ir pavojinga“, be to, paragino Europos Sąjungą toliau atsiriboti nuo „Orbano rasistinių atspalvių ir aiškiai parodyti pasauliui, kad p. Orbanas neturi ateities Europoje“.

Jo kalba Holokaustą išgyvenusiems žmonėms primena „tamsius jų pačių išstūmimo ir persekiojimo laikus“, naujienų agentūrai AFP atsiųstame pareiškime nurodė organizacijos viceprezidentas Christophas Heubneris.

Konkrečiai jis paragino Austrijos kanclerį Karlą Nehammerį užimti tvirtą poziciją, kai V. Orbanas ketvirtadienį su oficialiu vizitu lankysis Vienoje.

„Nenorime tapti maišytos rasės žmonėmis“, – šeštadienį pareiškė V. Orbanas.

Antiimigracine politika garsėjantis V. Orbanas panašiai yra kalbėjęs ir praeityje, bet nevartodavo vengriško rasės termino, sako ekspertai.

V. Orbano vyriausybės atstovas Zoltanas Kovacsas sakė, kad premjero kalbą „klaidingai suprato“ tie, kas „aiškiai neskiria skirtingų etninių grupių, susiformavusių judėjų ir krikščionių kultūrinėje sferoje, maišymosi nuo žmonių iš skirtingų civilizacijų maišymosi“.

Savo kalboje V. Orbanas kritikuodamas Briuselio planą 15 proc. sumažinti gamtinių dujų suvartojimą Europoje, regis, užsiminė apie nacių režimo dujų kameras.

„Nežinau, kaip tai bus įgyvendinta. nors, kaip suprantu, praeitis mums rodo vokiečius tai išmanant“, – sakė jis.

Vengrijos žydų bendruomenė taip pat pasmerkė jo kalbą.

„Šioje planetoje yra tik viena rasė: Homo sapiens sapiens", – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė vyriausiasis rabinas Robertas Frolichas.

Tuo metu V. Orbano patarėja Zsuzsa Hegedus įteikė atsistatydinimo pareiškimą dėl šios „gėdingos pozicijos“ ir pavadino premjero kalbą „grynu nacių tekstu“, pranešė savaitraštis HVG.

Atsakydamas V. Orbanas akcentavo savo „vyriausybės nulinės tolerancijos politiką kalbant apie antisemitizmą ir rasizmą“, rodo vienas paviešintas laiškas.

„Negalite rimtai kaltinti manęs rasizmu po 20 bendradarbiavimo metų“, – įrodinėjo jis.

Rumunijos užsienio reikalų ministras Bogdanas Aurescu sakė, kad V. Orbano „idėjos yra nepriimtinos“.

Europos Komisijos atstovas nurodė, kad Komisija niekada nekomentuoja Europos politikų pareiškimų.

„Aišku tai, kad ES turi tam tikrų vertybių, įtvirtintų sutartyse, ir vykdo politiką vadovaudamasi šiomis vertybėmis ir šiais sutarčių straipsniais“, – reporteriams sakė Ericas Mameris.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)