Jųdviejų pirmas pokalbis per keturis mėnesius įvyks tvyrant įtampai tarp Vašingtono ir Pekino dėl Kinijos pretenzijų į Taivaną.

Šis pokalbis buvo planuojamas jau kelias savaites. Tačiau galimybė, kad Taivane gali apsilankyti JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi, aukščiausio rango Kongreso demokratė ir antroji eilėje po viceprezidento, prireikus galinti perimti prezidento pareigas, dar labiau paaštrino sudėtingus dvišalius santykius.

Anksčiau šią savaitę Pekinas pasmerkė galimą N. Pelosi kelionę į Taivaną. Pekinas įspėjo Jungtines Valstijas, kad jei N. Pelosi nuvyks į šią salą, joms „teks visa atsakomybė už visas rimtas pasekmes“.

Pekinas autonominę, demokratiškai valdomą Taivano salą laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors ją susigrąžins, prireikus – jėga.

Praėjusią savaitę laikraštis „Financial Times“ pranešė, kad N. Pelosi planuoja rugpjūtį apsilankyti Taivane, į kurį iš pradžių planavo vykti balandį, bet atidėjo kelionę dėl teigiamo COVID-19 testo.

N. Pelosi nepatvirtino vizito, bet praėjusią savaitę žurnalistams sakė, kad „mums svarbu parodyti paramą Taivanui“. Vis dėlto ji neigė, kad Kongresas pasisako už Taivano nepriklausomybę.

Tačiau J. Bidenas praėjusią savaitę žurnalistams sakė, kad JAV kariuomenės pareigūnai mano, jog šiuo metu N. Pelosi apsilankyti saloje „nėra gera idėja“.

J. Bideno administracija didina paramą Taivanui, bet JAV rūpinasi į Taibėjų siųsti ne aukšto lygio delegacijas, o žemesnio rango pareigūnus, atsakingus už prekybą ar kitas mažiau kontroversiškas sritis, arba buvusius pareigūnus.

1997-aisiais Taivane lankėsi tuometinis JAV Atstovų Rūmų pirmininkas Newtas Gingrichas, bet tuomet Kinijos įsiveržimas į Taivaną buvo laikomas mažiau tikėtinu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją