Žurnalistės šeima, taip pat susitinkanti su įstatymų leidėjais, sakė raginanti Jungtines Valstijas pradėti savo „išsamų, patikimą, nepriklausomą ir skaidrų tyrimą“ dėl Sh. Abu Akleh nužudymo.

„Per ilgai Jungtinės Valstijos leido Izraeliui nebaudžiamai žudyti, parūpindamos ginklų, neliečiamybę ir diplomatinę priedangą“, – sakoma Shireen brolio Tony Abu Akleh ir jos dukterėčios bei sūnėno pareiškime.

„Nebaudžiamumas veda prie pasikartojimo. Esame čia, kad prisidėtume prie to, nutrauktume šį ciklą, – sakoma jame. – Jei leisime, kad Shireen nužudymas būtų užglaistytas, pasiųsime žinią, kad JAV piliečių užsienyje gyvybės nesvarbios, kad Izraelio okupacijos sąlygomis gyvenančių palestiniečių gyvybės nesvarbios ir kad drąsiausi pasaulio žurnalistai, kurie nušviečia ginkluoto konflikto ir smurto poveikį žmonėms, yra nereikalingi.“

Garsi arabų naujienų televizijos „al Jazeera“ žurnalistė, JAV pilietybę turėjusi palestinietė, gegužės 11 dieną buvo nušauta į galvą, kai rengė reportažą apie Izraelio pajėgų reidą netoli Džanino pabėgėlių stovyklos Vakarų Kranto šiaurėje.

Jungtinės Valstijos liepos 4 dieną paskelbė, kad žurnalistė Shireen Abu Akleh tikriausiai žuvo apšaudyta iš Izraelio pozicijų, tačiau nėra pagrindo manyti, kad jos mirtis buvo tyčinė.

Valstybės departamentas taip pat pareiškė, kad Jungtinės Valstijos negali padaryti „galutinės išvados“ dėl ją nužudžiusios kulkos, nes ji buvo per daug deformuota.

Šis pareiškimas papiktino Sh. Abu Akleh šeimą ir palestiniečių lyderius. Pasak jų, Jungtinės Valstijos nesiekia, jog Izraelis prisiimtų atsakomybę už žurnalistės, kuri turėjo ir JAV pilietybę, mirtį.

Izraelis sako vis dar tiriantis jos žūties aplinkybes ir atmeta prielaidą, kad jo kariai taikėsi į žiniasklaidos atstovę.

Sh. Abu Akleh šeima nesėkmingai siekė susitikti su JAV prezidentu Joe Bidenu, kai šis anksčiau šį mėnesį lankėsi Izraelyje ir Vakarų Krante.

Tačiau A. Blinkenas pakvietė šeimą atvykti į Vašingtoną, kelionės metu sakė Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas.

A. Blinkenas anksčiau telefonu kalbėjosi su savo šeima ir viešai kritikavo Izraelį dėl jėgos panaudojimo per žurnalistės laidotuves, kai guminėmis lazdomis ginkluoti Izraelio policininkai puolė laidotuvių procesijos dalyvius ir plėšė žmonėms iš rankų Palestinos vėliavas, o Sh. Abu Akleh karstą nešę vyrai vos nenumetė jo ant žemės.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją