Tai įvyko Rusijos generalinei prokuratūrai paskelbus, kad „užsienio agentų leidinių“ „Bellingcat“, „Insider“ ir Čekijos instituto CEELI darbas yra nepageidaujamas Rusijoje.

Nepageidaujamomis organizacijomis Rusijoje pripažįstamos užsienio ar tarptautinės nevyriausybinės organizacijos, kurių veikla „gali kelti grėsmę Rusijos Federacijos konstitucinės santvarkos pagrindams, šalies gynybiniam pajėgumui ar valstybės saugumui“.

Tokių organizacijų veikla Rusijos Federacijos teritorijoje draudžiama. Už šio draudimo pažeidimą gresia administracinės ir baudžiamosios nuobaudos.

Nyderlanduose įsikūręs žurnalistinių tyrimų tinklalapis „Bellingcat“ garsėja savo tyrimais, susijusiais su Rusijos karu Ukrainoje, Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno apnuodijimu, keleivinio lėktuvo „Boeing 737“ numušimu prie Teherano ir Malaizijos lėktuvo „Boeing 777“ numušimu Rytų Ukrainoje.

„Bellingcat“ žurnalistai drauge su Latvijoje registruotu „Insider“ atliko tyrimą ir paskelbė, kad Rusijos specialiosios tarnybos parūpino padirbtų pasų buvusiam Donecko separatistinės „liaudies respublikos“ gynybos ministrui“ Igoriui Girkinui, dar vadinamam Strelkovu, taip pat buvusiam Luhansko separatistų lyderiui Igoriui Plotnickiui ir A. Navalno nuodytojams.

Jie taip pat paskelbė publikaciją apie bendrą tyrimą dėl buvusio Rusijos žvalgybos pareigūno Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimo, taip pat bandymo apnuodyti verslininką Emilianą Gebrevą.

Rusijos saugumo tarnyba (FSB) išvakarėse pranešė neva užkardžiusi ukrainiečių žvalgybos operaciją užgrobti Rusijos kovinius lėktuvus, kurioje esą dalyvavo „Bellingcat“ žurnalistas Christas Grozevas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją