Pirmadienį Irano branduolinės energetikos vadovas Mohammedas Eslamis pažymėjo, kad Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) kameros, kurios buvo išjungtos prieš kelias savaites, nebus vėl įjungtos, kol nebus sudarytas naujas branduolinis susitarimas.

Birželio pradžioje Iranas išjungė 27 stebėjimo kameras keliuose branduoliniuose objektuose, reaguodamas į TATENA valdytojų tarybos rezoliuciją, kurioje reikalaujama, kad Iranas bendradarbiautų su JT inspektoriais, ieškančiais nedeklaruotų branduolinių objektų.

TATENA ne kartą perspėjo, kad Iranui reikia vos kelių savaičių, kad pasigamintų žaliavų branduolinei bombai, o Teheranas nuolat pabrėžia, kad branduolines technologijas naudos tik taikiems tikslams.

Diplomatinės pastangos atgaivinti 2015 metų branduolinį susitarimą, kuriuo siekiama apriboti Irano branduolinę programą, nuo kovo mėnesio įstrigo. Pranešama, kad pagrindinis klausimas yra Islamo revoliucijos gvardijos korpuso, kurį JAV įvardija kaip teroristinę organizaciją, statusas.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas 2018 metais vienašališkai nutraukė susitarimą ir įvedė naujas griežtas sankcijas. Po to Teheranas taip pat nebelaikė savęs įsipareigojusiu pagal susitarimą ir suintensyvino savo branduolinės programos darbus.

Derybose taip pat dalyvauja Kinija, Vokietija, Prancūzija, Jungtinė Karalystė ir Rusija. Pagal naująjį susitarimą sankcijos Iranui būtų panaikintos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją