Teisingumo ministras Yoshihisa Furukawa sakė, kad Tomohiro Kato „kruopščiai ruošėsi“ išpuoliui ir parodė „tvirtą nusiteikimą žudyti“.

„Mirties nuosprendis šioje byloje buvo priimtas po nuodugnaus svarstymo teisme“, – sakė jis žurnalistams.

„Remdamasis šiuo faktu, po itin kruopštaus patikrinimo pritariau egzekucijai“, – pridūrė ministras.

2008 metų birželio 8 dieną peiliu švaistęsis T. Kato policijai sakė: „Atvykau į Akihabarą žudyti žmonių. Man buvo nesvarbu, ką nužudysiu.“

Vyras buvo suimtas iškart po išpuolio, kai išsinuomotu dviejų tonų sunkvežimiu rėžėsi į pėsčiųjų minią ir iššokęs iš jo puolė badyti atsitiktinių praeivių. Trys žmonės buvo suvažinėti sunkvežimio, o keturi mirtinai subadyti peiliu. Per išpuolį dar dešimt žmonių buvo sužaloti.

„Tai labai skaudus atvejis, sukėlęs itin sunkias pasekmes ir sukrėtęs visuomenę“, – antradienį sakė Y. Furukawa.

Pasak policijos, vairuodamas sunkvežimį T. Karo savo pražūtingą kelionę į Akihabarą fiksavo elektroninėje skelbimų lentoje, rašydamas žinutes mobiliuoju telefonu, kuriose skundėsi dėl nestabilaus darbo bei vienatvės.

Bankininko sūnus T. Kato užaugo Japonijos šiaurinėje Aomorio prefektūroje, kur baigė prestižinę vidurinę mokyklą.

Prokurorai sakė, kad T. Kato prarado pasitikėjimą savimi, kai moteris, su kuria jis bendravo internetu, nustojo rašyti jam elektroninius laiškus, kai jis nusiuntė jai savo nuotrauką.

T. Kato neapykanta visuomenei išaugo, kai niekas nereagavo į jo žinutes elektroninėje skelbimų lentoje, be kita ko, ir dėl planų surengti žudynes, sakė prokurorai.

Visuomenė palaiko mirties bausmę

Laukdamas teismo T. Kato parašė 56 metų taksi vairuotojui, kurį sužalojo, ir išreiškė gailestį.

Jo aukos „džiaugėsi gyvenimu, turėjo svajonių, šviesią ateitį, šiltą šeimą, meilužius, draugus ir kolegas“, rašė T. Kato, rodo savaitraštyje „Shukan Asahi“ išspausdinta jo laiško kopija.

Teisme jis pareiškė, kad gailisi dėl išpuolio.

„Leiskite man pasinaudoti šia proga ir atsiprašyti“, – sakė T. Kato.

Po 2008 metų išpuolio Japonijoje uždrausta nešiotis dviašmenius peilius, kurių geležtės ilgesnės nei 5,5 cm; už tai gresia iki trejų metų kalėjimo arba 500 000 jenų (3,6 tūkst. eurų) bauda.

Šis išpuolis buvo daugiausia aukų pareikalavusi ataka Japonijoje per pastaruosius septynerius metus. 2011 metais T. Kato buvo nuteistas mirties bausme, o 2015 metais Japonijos Aukščiausiasis Teismas šį sprendimą paliko galioti.

T. Kato egzekucija yra pirmoji šiais metais Japonijoje. 2021 metų gruodį buvo pakarti trys kaliniai. Šios egzekucijos surengtos po dvejų metų pertraukos ir buvo pirmosios premjero poste dirbant Fumio Kishidai.

Japonija yra viena iš nedaugelio išsivysčiusių šalių, kuriose mirties bausmė vis dar taikoma, o visuomenės parama jai išlieka didelė, nepaisant tarptautinės kritikos.

Egzekucijos Japonijoje vykdomos pakariant, paprastai praėjus daug laiko po nuosprendžio paskelbimo. Šiuo metu šalyje daugiau kaip 100 žmonių laukia mirties bausmės.

Tarptautinės teisių gynimo grupės smerkia Japonijos sistemą, pagal kurią myriop pasmerkti kaliniai bausmės įvykdymo gali laukti daug metų vienutėje, o apie artėjančią mirtį jiems pranešama tik prieš kelias valandas.

Tačiau antradienį Y. Furukawa gynė mirties bausmę.

Vyriausybė mano, kad „netikslinga“ panaikinti mirties bausmę, nes „baisūs nusikaltimai, tokie kaip masinės žudynės ir plėšimai, vis dar vyksta“, sakė jis žurnalistams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją