Paklaustas, ar ilgai lauktas pokalbis įvyks šią savaitę, J. Bidenas atsakė: „Tikiuosi, kad taip ir bus, bet aš jums pranešiu, kai tai bus suderinta.“

Prezidentų pokalbio laukiama, abiejų šalių santykiams toliau šlyjant dėl tokių klausimų kaip Taivanas, Ukraina ir konkurencija technologijų sektoriuje.

J. Bidenas žurnalistams apie šį planą papasakojo per susitikimą su technologijų įmonių vadovais ir profesinių sąjungų lyderiais, kuriame buvo aptarti teisės aktai, skirti pasaulinio mikroschemų trūkumo problemai spręsti.

Šiame susitikime prezidentas dalyvavo virtualiai, nes serga COVID-19.

Dėl mikroschemų trūkumo, kurį dar labiau paaštrino karantinai dėl koronaviruso Kinijoje, nukenčia pramonės šakos, kuriose nuo jų priklauso prekių – nuo automobilių iki išmaniųjų telefonų – gamyba, ir didėja infliacija.

J. Bideno administracija pastangas skatinti puslaidininkių gamybą Jungtinėse Valstijose aiškino kaip konkurencijos su Kinija klausimą, o Senatas artimiausiomis dienomis turėtų balsuoti dėl finansavimo įstatymo projekto, skirto paremti JAV technologijų pramonės pastangas neatsilikti nuo Kinijos.

Anksčiau pirmadienį Pekinas pasmerkė galimą JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi kelionę į Taivaną kitą mėnesį. Pekinas įspėjo Jungtines Valstijas, kad jei N. Pelosi nuvyks į šią salą – pagrindinę puslaidininkių eksportuotoją – joms „teks visa atsakomybė už visas rimtas pasekmes“.

Pekinas autonominę, demokratiškai valdomą Taivaną laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors ją susigrąžins, prireikus – jėga.

N. Pelosi nepatvirtino vizito, bet praėjusią savaitę žurnalistams sakė, kad „mums svarbu parodyti paramą Taivanui“. Vis dėlto ji neigė, kad Kongresas pasisako už Taivano nepriklausomybę.

Xi Jinpingas penktadienį nusiuntė J. Bidenui žinutę su linkėjimais pasveikti nuo COVID-19. Tai buvo pirmas viešas abiejų lyderių kontaktas nuo virtualaus aukščiausiojo lygio susitikimo kovą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją