Pasaulio 1,3 mlrd. katalikų vadovo atleidimo prašymą minia Pirmųjų tautų, metisų ir inuitų žmonių Maskvacise, vakarinėje Albertos provincijoje, sutiko plojimais – kai kurie iš jų vaikystėje buvo atplėšti nuo šeimų per vadinamąjį „kultūrinį genocidą“.

„Atsiprašau“, – sakė 85 metų pontifikas, kuris liko sėdėti sakydamas kalbą vietoje, kur stovėjo viena didžiausių liūdnai pagarsėjusių Kanados internatinių mokyklų. Į ją ir panašias, vykdant priverstinės asimiliacijos politiką, buvo siunčiami čiabuvių vaikai.

„Nuolankiai prašau atleidimo už blogį, kurį tiek daug krikščionių padarė čiabuvių tautoms“, – sakė popiežius, paminėdamas „kultūros naikinimą“ ir dešimtmečius trukusį „fizinį, žodinį, psichologinį ir dvasinį smurtą“ prieš vaikus.

Pranciškus kalbėjo apie savo „gilų skausmo ir gailesčio jausmą“, oficialiai pripažindamas, kad „daugelis Bažnyčios narių“ dalyvavo toje prievartos sistemoje.

Maskvacise, į pietus nuo Albertos provincijos sostinės Edmontono esančioje čiabuvių bendruomenėje iki 1975 metų veikė Ermineskino internatinė mokykla.

Keli šimtai žmonių, kurių daugelis vilkėjo tradiciniais drabužiais, ceremonijoje dalyvavo kartu su Kanados ministru pirmininku Justinu Trudeau ir pirmąja šalies čiabuvių generalgubernatore Mary Simon.
Daugelis stovėjo nuleidę akis, šluostėsi ašaras arba lenkėsi prie savo kaimynų, kad juos apkabintų, o po to čiabuvių lyderiai uždėjo popiežiui tradicinį galvos apdangalą su plunksnomis.

Padėjėjai laukė, kad suteiktų paramą tiems, kuriems jos gali prireikti, o savanoriai anksčiau išdalijo mažus popierinius maišelius „ašarų rinkimui“.

„Pirmoji tauta tiki, kad jei verki, šauki meilę, ašaras sugaudai ant popieriaus lapelio ir įdedi į šį maišelį“, – paaiškino Andre Carrier iš Manitobos metisų federacijos.

Vėliau maišeliai bus sudeginti su specialia malda, „kad meilės ašaros grįžtų kūrėjui“, – sakė jis.

Nuo 19 amžiaus pabaigos iki 20 amžiaus dešimtojo dešimtmečio Kanados vyriausybė apie 150 tūkst. vaikų išsiuntė į 139 Bažnyčios valdomas internatines mokyklas. Ten jie buvo atskirti nuo savo šeimų, kalbos ir kultūros. Daugelis jų patyrė fizinę ir seksualinę prievartą, manoma, kad tūkstančiai mirė nuo ligų, prastos mitybos ar nepriežiūros.

Per ceremoniją, vykusią prieš popiežiaus kalbą Maskvacyje, čiabuviai nešė ryškiai raudoną 50 metrų ilgio vėliavą, ant kurios baltai buvo užrašyti visų žinomų mirusių vaikų vardai (kartais tik pravardės). Jų buvo 4 120, sakė pareigūnai.

Nuo 2021 metų gegužės mėnesio buvusių mokyklų vietose aptikta daugiau kaip 1 300 nepažymėtų kapų. Ši žinia sukrėtė visą Kanadą, pamažu pradėjusią pripažinti šį ilgą ir tamsų savo istorijos tarpsnį.
J. Trudeau, taip pat dalyvavęs Maskvacio ceremonijoje, sakė, kad „susitaikymas yra visų kanadiečių atsakomybė“.

„Niekas niekada neturi pamiršti to, kas įvyko internatinėse mokyklose visoje Kanadoje, ir mes visi turime užtikrinti, kad tai daugiau niekada nepasikartotų“, – sakė jis.

Po mišių, kurias antradienį Edmontone laikys dešimtims tūkstančių tikinčiųjų, popiežius Pranciškus vyks į šiaurės vakarus, į svarbią piligrimystės vietą – Šventosios Anos ežerą.

Po liepos 27-29 d. vizito Kvebeke, prieš grįždamas į Italiją, popiežius baigs savo kelionę Ikalujite, šiaurinės Nunavuto teritorijos sostinėje, kurioje gyvena didžiausia inuitų bendruomenė Kanadoje. Ten jis taip pat susitiks su buvusiais internatinių mokyklų auklėtiniais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją