Kvietimas apsilankyti Ukrainoje buvo gautas birželį per dviejų prezidentų pokalbį telefonu. Trumpame pranešime spaudai Gvatemalos prezidentūros komunikacijos sekretoriatas nepateikė išsamios informacijos, nei kada prasidėjo vizitas, nei kiek jis truks.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą A. Giammattei uždarė Gvatemalos ambasadą Maskvoje. Centrinės Amerikos šalis eksportuoja nikelį į Ukrainą, o importuoja geležį ir plieną. Nepaisant to, kad nutraukė diplomatinius santykius su Rusija, Gvatemala ir toliau eksportuoja kavą ir bananus į Eurazijos šalį bei importuoja iš jos trąšas, medicinos reikmenis ir popierių.

Po birželio mėnesį įvykusio pokalbio telefonu A. Giammattei sakė, kad V. Zelenskis norėjo, jog jis „tiesiogiai pamatytų Ukrainai padarytą žalą ir galėtų apie tai papasakoti pasauliui“. „Kalbėjome apie Ukrainos atstatymą, kai reikės darbininkų, todėl jis paprašė, kad gvatemaliečiai atvyktų dirbti į Ukrainą“, – priduriama A. Giammattei pranešime, kurį paskelbė valstybinė naujienų agentūra.

Rusijos kariuomenė įsiveržė į Ukrainą vasario 24 d., po daugelį mėnesių tarp kaimynių tvyrojusios įtampos. Nuo tada Gvatemaloje, kaip ir daugelyje karo paveiktų šalių, pakilo degalų kainos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją