Užsienio reikalų sekretorė Liz Truss ir buvęs iždo kancleris Rishi Sunakas kovoja dėl teisės pakeisti Borisą Johnsoną. Pastarasis anksčiau šį mėnesį buvo priverstas atsistatydinti iš Konservatorių partijos pirmininko posto po virtinės skandalų, paskatinusių maištą ministrų kabinete.

Iš viso 11 pretendentų varžėsi dėl teisės pakeisti B. Johnsoną, o du galutiniai kandidatai paaiškėjo po praėjusį trečiadienį įvykusio paskutinio konservatorių parlamentarų balsavimo turo.

B. Johnsonas premjero pareigas eis iki rugsėjo 5-osios, kai bus paskelbtas jo įpėdinis, kurį išrinks maždaug 180 tūkst. Konservatorių partijos narių. Naujasis valdančiosios partijos pirmininkas automatiškai taps premjeru.

46-erių L. Truss ir 42-ejų R. Sunakas siekė palenkti į savo pusę torius akcentuodami politiką, laikomą patrauklia eiliniams Konservatorių partijos nariams. Jie abu remia kontroversišką B. Johnsono vyriausybės susitarimą su Ruanda dėl kai kurių migrantų, mažomis valtimis atplaukiančių į JK, deportavimo į šią Rytų Afrikos šalį. Pagal susitarimą deportuoti asmenys galės prašyti prieglobsčio Ruandoje, o ne Jungtinėje Karalystėje.

Vyriausybė teigia, kad ši politika atgrasys žmonių kontrabandininkus ir šie nebesiųs migrantų į pavojingą kelionę per Lamanšo sąsiaurį. Tačiau politiniai oponentai, žmogaus teisių organizacijos ir net kai kurie konservatorių įstatymų leidėjai šį planą vadina amoraliu, neteisėtu ir švaistančiu mokesčių mokėtojų pinigus.

Praėjusį mėnesį turėjęs įvykti pirmasis migrantų deportavimo į Ruandą skrydis įsikišus Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) buvo atšauktas, o dėl šios politikos JK teismuose šiuo metu vyksta teisiniai ginčai.

Sekmadienį R. Sunakas pareiškė, kad „jokios galimybės neturėtų būti atmestos“, nepaisant abejonių dėl šios politikos teisėtumo ir moralumo. L. Truss savo ruožtu sakė esanti „pasiryžusi“ įgyvendinti Ruandos planą ir užsiminė apie galimybę jį išplėsti, įtraukiant daugiau valstybių.

L. Truss taip pat sakė, kad tapusi premjere padidintų JK pasienio pajėgas, o R. Sunakas pasiūlė prieglobsčio prašytojus laikinai apgyvendinti kruiziniuose laivuose.

Konservatorių elektorato palaikoma griežto kurso politika, tokia kaip Ruandos planas, yra mažiau populiari tarp visų JK rinkėjų, tačiau jie savo nuomonę apie vyriausybę galės pareikšti tik per kitus visuotinius rinkimus, numatytus 2024 metų pabaigoje.

L. Truss ir R. Sunakas jau buvo surėmę ietis dėl ekonominės politikos. Užsienio reikalų sekretorė žadėjo pergalės atveju nedelsiant sumažinti mokesčius, o R. Sunakas, vadovavęs Britanijos ekonomikai per koronaviruso pandemiją, teigė, kad prieš mažindamas mokesčius suvaldytų infliaciją. Jis sako, kad būtų „amoralu“ daugiau skolintis siekiant sumažinti mokesčius.

Partijos lyderio rinkimai vyksta šaliai išgyvenant pragyvenimo išlaidų krizę, kurią iš dalies lemia dėl karo Ukrainoje sparčiai kylančios maisto ir energijos kainos. Nors ekonominių sunkumų patiria daugelis šalių, JK padėtį dar labiau apsunkino šalies pasitraukimas iš Europos Sąjungos, dėl kurio komplikavosi kelionių ir verslo santykiai su didžiausia Jungtinės Karalystės prekybos partnere.

Tiek R. Sunakas, tiek L. Truss tvirtai palaiko „Brexitą“, kuris buvo išskirtinis B. Johnsono vyriausybės politikos pasiekimas.

Tačiau jiedu nesutaria daugeliu svarbių klausimų, pavyzdžiui, dėl Britanijos politikos Kinijos atžvilgiu. L. Truss sąjungininkai kaltina R. Sunaką pakeitus savo poziciją dėl santykių su Pekinu. R. Sunakas sako, kad Kinija kelia „didžiausią ilgalaikę grėsmę Britanijai“, ir teigia, kad jei būtų išrinktas, jis uždarytų 30 Konfucijaus institutų, veikiančių Jungtinėje Karalystėje. Kinijos vyriausybės finansuojami institutai moko kinų kalbos ir kultūros, tačiau jie taip pat kaltinami Pekiną remiančios propagandos skleidimu.

Buvęs konservatorių lyderis ir aršus Pekino kritikas Iainas Duncanas Smithas, palaikantis L. Truss kandidatūrą, sakė, kad R. Sunako vadovaujamas JK Iždas anksčiau „stipriai spaudė sudaryti ekonominį susitarimą su Kinija“.

„Kur jūs buvote praėjusius dvejus metus?“ – klausė jis.

Lažybininkai rinkimų favorite laiko L. Truss. Konservatorių narių apklausose ji lenkia R. Sunaką, nors R. Sunakas turi pranašumą, kai kalbama apie rinkėjus apskritai.

B. Johnsono sąjungininkai taip pat priešiškai nusiteikę prieš R. Sunaką, nes laiko jį perbėgėliu, kai anksčiau šį mėnesį jis pasitraukė iš vyriausybės ir taip prisidėjo prie ministro pirmininko nuvertimo. Tuo metu L. Truss nusprendė likti dirbti laikinojoje vyriausybėje.

Daugelis konservatorių nerimauja, kad aršios vidinės kovos naudingos tik opozicinei Leiboristų partijai. Buvusi partijos pirmininkė Amanda Milling teigė, kad varžybos yra „toksiškesnės nei kada nors anksčiau“.

Socialiniame tinkle „Twitter“ ji paragino abu kandidatus pasirašyti „Švarios kampanijos chartiją“, sakydama, kad be jos „ilgalaikė žala mūsų partijai gali mus išstumti iš valdžios dešimtmečiui“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją