„Manome, kad susitarimas pradės veikti artimiausiomis dienomis“, – spaudos konferencijoje teigė O. Kubrakovas. Jis omenyje turėjo praėjusią savaitę Turkijoje su Rusija ir Jungtinėmis Tautomis (JT) pasirašytą dokumentą, kuriame buvo susitarta atnaujinti grūdų eksportą iš Ukrainos.

O. Kubrakovas kartu pabrėžė saugumo svarbą, praėjusį savaitgalį Rusijai atakavus Odesos uostą, kuris minėtame susitarime įvardijamas vienu iš trijų pagrindinių būsimo grūdų eksporto taškų. „Mūsų pozicija labai paprasta. Pasirašėme susitarimą su JT ir Turkija. Jei visos pusės užtikrins saugumą, susitarimas veiks. Jei saugumo nebus, susitarimas neveiks“, – tvirtino O. Kubrakovas.

Ministras pridūrė, kad Ukraina išminuos konkrečiai tik tą jūros teritoriją, kuri bus naudojama grūdų eksportui, ir lydės kiekvieną grūdus plukdantį laivą.

Ukraina prieš karą buvo viena pagrindinių pasaulyje grūdų eksportuotojų, tačiau dėl Rusijos invazijos šalis negalėjo išplukdyti apie 20 mln. tonų grūdų. Dėl to pasaulyje kilo maisto krizės grėsmė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją