Vokietijos visuomeniniam transliuotojui ZDF H. Kissingeris sakė, kad Ukrainos teritorijos atsisakymas neturėtų būti svarstomas, ir paragino Vakarus labai aiškiai pasakyti, kas svarstytina, o kas ne. Visa tai turi būti daroma kartu su Ukrainos žmonėmis, pridūrė H. Kissingeris, Rusijos karui su Ukraina tęsiantis jau penkis mėnesius.

H. Kissingeris gimė 1923 m. Vokietijos Fiurto mieste, tačiau 1938 m. jo žydų kilmės šeima buvo priversta bėgti iš nacistinės Vokietijos. Jis tapo pagrindiniu JAV užsienio politikos formuotoju nuo septintojo dešimtmečio pabaigos iki aštuntojo dešimtmečio pabaigos kaip patarėjas nacionalinio saugumo klausimais ir valstybės sekretorius, 1973 m. pelnė Nobelio taikos premiją už paliaubas ir susitarimą dėl pasitraukimo iš tuometinio Šiaurės Vietnamo.

Delfi primena, kad gegužę H. Kissingeris pareiškė, kad Ukraina turi atiduoti dalį savo teritorijos Rusijai, jeigu nori užbaigti karą, ir įspėjo Vakarus, jog žeminantis Rusijos pralaimėjimas gali sukelti platesnio masto destabilizaciją.

„Derybos turi prasidėti per ateinančius du mėnesius, kol dar nėra įtampos ir neramumų, kuriuos bus nelengva įveikti. Idealiausiu atveju skiriamoji linija turėtų būti status quo ante atkūrimas“, – teigė H. Kissingeris.

„Tolesni kariniai veiksmai reikštų jau ne kovą už Ukrainos laisvę, bet naują karą su Rusija“, – pridūrė jis.

Buvęs JAV valstybės sekretorius nurodė, kad Rusija 400 metų yra svarbi Europos dalis, lemiamais laikotarpiais padedanti užtikrinti galios struktūros pusiausvyrą. Anot jo, Vakarams nederėtų stumti Rusijos į artimesnius santykius su Kinija.

„Viliuosi, kad ukrainiečiai pademonstruos išmintį, prilygstančią jų didvyriškumui,“ – sakė jis ir pridūrė, jog tinkamiausias Ukrainos statusas – neutrali buferinė valstybė, o ne visiškai integruota Europos dalis.

Be to, kalbėdamas forume buvęs valstybės sekretorius pareiškė, kad idėja Ukrainai išlaikyti neutralų statusą ir paversti šalį „tiltu“ tarp Rytų ir Vakarų nebeegzistuoja.

„Prieš aštuonerius metus, kai pasirodė Ukrainos svarstymų dėl stojimo į NATO, parašiau straipsnį, kuriame pabrėžiau, kad Ukrainai būtų gerai likti neutralių šalių grupėje, kuri taptų tiltu tarp Rytų ir Vakarų. Tačiau dabar ta idėja nustojo egzistavusi“, – sakė jis.

Ukraina griežtai atmeta pasiūlymus dėl savo žemių atidavimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)