Smūgiai buvo suduoti praėjus vos dienai po to, kai Kyjivas ir Maskva pasirašė susitarimą leisti eksportuoti grūdus iš Ukrainos Juodosios jūros uostų, todėl kilo pyktis ir susirūpinimas dėl susitarimo, kuriuo siekiama sušvelninti karo sukeltą pasaulinę maisto krizę, ateities.

„Planas B apima kelius, geležinkelius ir upes, baržų siuntimą ir geležinkelių sistemų suderinimą su Europos geležinkelių sistemomis, kad eksportas galėtų vykti greičiau, – sakė S. Power CNN žurnalistui Nairobyje (Kenija). – Mes įgyvendiname nenumatytų atvejų planą, nes jokiu būdu negalima pasitikėti niekuo, ką sako [Rusijos prezidentas] Vladimiras Putinas“.

Apie 20 mln. tonų kviečių ir kukurūzų yra įstrigę Odesos uoste, sakė S. Power, pridurdama, kad, nepaisant to, jog egzistuoja alternatyvūs keliai iš Ukrainos maistui išvežti, vis dėlto „nėra nieko, kas pakeistų Putino leidimą nutraukti blokadą ir išvežti grūdus pačiu efektyviausiu būdu“.

Ji pareiškė, kad tikisi, jog susitarimas dėl grūdų „kaip nors išsilaikys“, nepaisant to, kad Rusija „iš karto atsuko nugarą“ susitarimui ir atakavo Odesą – pagrindinį susitarime įvardytą uostą.

Praėjusią savaitę JAV paskelbė apie papildomą 1,3 mlrd. dolerių humanitarinę pagalbą Afrikos Kyšuliui. Čia – Etiopijoje, Kenijoje ir Somalyje – tvyro beprecedentės sausros.

„Daugiau nei pusė Somalio suvartojamų kviečių atkeliauja iš Ukrainos, o dabar jie įstrigę Odesos uoste“, – sakė S. Power.

Penktadienį Rusija ir Ukraina su Jungtinėmis Tautomis ir Turkija pasirašė svarbų susitarimą, kuriuo siekiama sušvelninti pasaulinę maisto krizę, kilusią dėl užblokuoto grūdų tiekimo per Juodąją jūrą.

Nuo Rusijos invazijos pradžios vasario mėnesį Ukrainos uostuose buvo užblokuota nuo 20 iki 25 mln. tonų grūdų, o Ukraina, siekdama apsiginti nuo puolimų iš jūros, užminavo uostų prieigas.

Susitarime numatyta sukurti saugius koridorius grūdų eksportui iš trijų Ukrainos uostų, taip pat siekiama palengvinti Rusijos grūdų eksportą, išbraukiant jį iš Vakarų sankcijų objektų sąrašo.

Šeštadienį Rusija smogė Ukrainos Odesos uostui ir Kyjivas tai pavadino „spjūviu į veidą“ ką tik pasirašytam susitarimui su Turkija ir JT.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)