„Kaitra žudo. Pastaraisiais dešimtmečiais šimtai tūkstančių žmonių mirė dėl ekstremalios kaitros per ilgai trunkančias karščių bangas, dažnai su tuo pat metu kylančiais gamtiniais gaisrais“, – sakoma PSO regioninio padalinio vadovo Hanso Kluge pranešime.

„Šiais metais vien Ispanijoje ir Portugalijoje jau matėme daugiau kaip 1 700 nereikalingų mirčių per dabartinę karščių bangą“, – pridūrė jis.

H. Kluge pažymėjo, kad ekstremali kaitra „dažnai paaštrina esamus sveikatos sutrikimus“, taip pat atkreipė dėmesį, kad „ypatinga rizika kyla asmenims, esantiems kuriame nors amžiaus spektro gale – kūdikiams ir vaikams, taip pat senyviems žmonėms“.

Atsakydamas į naujienų agentūros AFP užklausą, PSO Europos padalinys paaiškino, kad pateiktas skaičius yra preliminarus vertinimas, paremtas nacionalinių tarnybų pranešimais. Jungtinių Tautų sveikatos apsaugos agentūra pridūrė, kad aukų skaičius „jau yra padidėjęs ir toliau didės ateinančiomis dienomis“.

Tikrasis su karščių banga susijusių aukų skaičius tikriausiai paaiškės tik po kelių savaičių, rašo PSO, perspėjusi, kad „šis kepinantis vasaros sezonas dar vos įpusėjęs“.

„Kaip bebūtų, šios savaitės įvykiai dar kartą atkreipia dėmesį į būtinybę veikti Europos mastu, kad būtų veiksmingai suvaldyta klimato kaita“, – sakė H. Kluge.

Pasak pareigūno, vyriausybės turi pademonstruoti valią ir lyderystę įgyvendinti 2015 metų Paryžiaus sutartį, kuria buvo numatyta siekti, kad iki šio šimtmečio pabaigos pasaulio klimatas atšiltų ne daugiau kaip dviem Celsijaus laipsniais, lyginant su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos. Dar priimtiniau būtų, jeigu atšilimas neviršytų 1,5 laipsnio.

H. Kluge pridūrė, kad PSO Europos regiono narės – 53 šalys ir teritorijos, įskaitant kai kurias Centrinės Azijos valstybes – „jau pademonstravo galinčios dirbti kartu sprendžiant neatidėliotinas grėsmes pasaulio sveikatai“.

„Laikas mums vėl tai padaryti“, – paragino jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją