Tyrimų komitetas pranešė, kad pradėjo baudžiamąjį tyrimą Chelgos Pirogovos atžvilgiu dėl melagingos informacijos apie kariuomenę paskleidimo.

Ch. Pirogova yra trečiojo pagal dydį Rusijos miesto Novosibirsko tarybos narė, nepriklausanti jokiai frakcijai.

33 metų politikei, pasisakančiai prieš Rusijos karinę invaziją Ukrainoje, gresia iki trejų metų nelaisvės, jei bus pripažinta kalta.

Ch. Pirogovos bendražygiai sako, kad moteris laukiasi ketvirtą mėnesį.

Ketvirtadienį ji buvo trumpam sulaikyta.

Tyrėjai kaltina Ch. Pirogovą liepos viduryje paskelbus „melagingos informacijos“ apie Rusijos kariuomenę, kai ji socialiniame tinkle „Twitter“ pakomentavo pranešimą apie Ukrainoje žuvusių karių laidotuves.

Ji rašė, jog norėtų „atgaivinti“ karius, kad šie būtų nubausti už savo vaidmenį invazijoje, o tada galėtų „vėl atgulti į kapus“.

Vėliau Ch. Pirogova ištrynė savo žinutę tviteryje, pavadinusi ją „pernelyg emocinga“.

Ch. Pirogova sakė norėjusi atkreipti dėmesį, kad Rusijos provincijų gyventojai yra tokie neturtingi, jog užuot gedėję savo mirusių artimųjų, žavisi pareigūnų organizuotomis laidotuvėmis.

„Galite pakviesti pusę kaimo!“ – rašė ji šią savaitę socialiniame tinkle „Facebook“.

Kovą Ch. Pirogova sukėlė triukšmą, kai pasirodė tarybos posėdyje vilkėdama mėlynus marškinius ir geltonų saulėgrąžų žiedų vainiką.

Ch. Pirogova į tarybą buvo išrinkta 2020 metais. Ji priklausė A. Navalno sąjungininkų ir nepriklausomų kandidatų, kuriems išimties tvarka buvo leista kandidatuoti, koalicijai.

Po Vladimiro Putino sprendimo vasario 24 dieną pasiųsti kariuomenę į Ukrainą valdžia ėmė dar griežtesnių priemonių kitokiai nuomonei nuslopinti.

Beveik visi pagrindiniai opozicijos veikėjai jau yra palikę Rusiją ar pasiųsti už grotų. Uždrausta iš esmės bet kokia Rusijos karinių veiksmų Ukrainoje kritika.

„Nepritariu jokiam konfliktui, o tai, kas dabar vyksta, yra didžiulė tragedija visiems“, – šių metų kovą interviu naujienų agentūrai AFP sakė Ch. Pirogova, baigusi pedagogikos studijas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją