Kaip skelbia Rusijos naujienų agentūra TASS, į Turkiją atvyko ir Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu. Manoma, kad susitarimą pasirašys Turkijos ir Rusijos Gynybos ministerijų vadovai. Iš Ukrainos susitarimą pasirašys infrastruktūros ministras Aleksandras Kubrakovas, vadovaujantis Ukrainos delegacijai Stambule.

Susitarimas, kuriuo siekiama užbaigti vis stiprėjančią pasaulinę maisto krizę, numato Stambule įkurti Jungtinių Tautų valdomą kontrolės centrą, kuriame dirbtų Rusijos, Ukrainos ir Turkijos atstovai, prižiūrėsiantys grūdų eksportą.

Pranešama, kad šalys susitarė, jog į Ukrainą plaukiantys laivai pirmiausia bus apieškoti, siekiant įsitikinti, kad juose nėra ginklų ar kitos karinės įrangos. Kratos taip pat bus atliekamos, kai laivai su grūdais iš Ukrainos uostų plauks Bosforo sąsiauriu kita kryptimi.

Karas Ukrainoje ir šalies uostų užminavimas neleidžia eksportuoti milijonų tonų grūdų iš vienos svarbiausių pasaulio gamintojų, dėl to Artimųjų Rytų ir Afrikos šalys susiduria su rimtu maisto trūkumu. Šis susitarimas laikomas vienu didžiausių Jungtinių Tautų tarpininkavimo laimėjimų vykstant karui Ukrainoje, lygiaverčiu jos atliktam darbui evakuojant Ukrainos civilius iš apgulto Mariupolio uostamiesčio. Taip pat atrodo, jog tai reikšmingiausias kompromisas, kurį Maskva ir Kyjivas pasiekė karui vykstant.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją