Tik nei technologinis pranašumas, nei aktyvios pastangos išvengti Ukrainos atakų jo taip ir neišgelbėjo. Vos tik balandį Ukrainoje buvo pastebėtas pirmasis T-90M, Ukrainos žurnalistas Andrijus Caplyjenka pasidalijo nuotrauka, kuriai pozuoja prie to, kas po ukrainiečių atsako liko iš tokio tanko.

Vasarį pradėta Maskvos invazija į vakarietiškos kaimynės teritoriją nuo pat pradžių neatsiejama nuo nepaliaujamo su įgula viduje degančių, jau sudegintų, susprogdintų tankų vaizdų srauto. Anot karybos ekspertų, būtent su tankais susiję nuostoliai – viena iš pagrindinių problemų, su kuriomis šiandien susiduria ir toliau kariauti Ukrainoje norinti Rusija.

Rusijos karinė doktrina visais laikais buvo grindžiama būtent tankų galia, sako Vašingtone esančio Strateginių ir tarptautinių tyrimų instituto analitikas Jamesas Lewisas. Šalies turimų tankų – eksploatuojamų skaičiuojama 2800, dar beveik 10 tūkst. laikoma atsargoje – pagrindą sudaro modernizuotos sovietinės kovos mašinos, valdomos trijų asmenų įgulos.

Nuo karo Ukrainoje pradžios Rusija ten neteko 237 tankų T-72B3, šimtų T-72 bei mažiausiai 170 T-80 modelio tankų, suskaičiavo žvalgybos tinklaraštis, fiksuojantis Maskvos karo nuostolius.

Rusijos ketvirtoji tankų divizija, aprūpinta išskirtinai vien T-80 tankais, vos per dvi savaites neteko 41, skelbia karinės analizės platforma „Battle Order“.

Nors pats tanko sunaikinimo faktas ir nereiškia, kad pražudyta ir jo įgula, specialistai kalba ir apie gana aukštą aukų skaičių. Net 6 proc. Rusijos aukų Ukrainoje sudaro vyrai iš tankų pulkų, nurodo „Mediazona“ parengtos žmogiškųjų nuostolių ataskaitos, parengtos pagal viešai prieinamą informaciją.

Situacija, kurioje kone akimirksniu atsidūrė Rusija, skatina stebėtojus kelti klausimus, ar šiuolaikiniame kare tankai iš viso dar turi ateitį. Verta pažymėti, kad iš tikrųjų Rusijos nuostoliai byloja apie šalies neįgalumą Ukrainoje įgyvendinti kombinuotas operacijas, o ne kažkokias konkrečiai su tankais susijusias problemas, „The Moscow Times“ akcentuoja analitikai.

„Tankai mūšio lauke turėtų būti eksploatuojami kaip sudėtinės operacijos dalis, tačiau tai, kaip jie naudojami šiandien, nesudaro palankių sąlygų išnaudoti jų potencialo“, – sako karybos ekspertas iš „Royal United Services Institute“ Nickas Reynoldsas.

Teoriškai tankams turi talkinti artilerija ir pėstininkai, galintys aptikti ir sunaikinti priešo karius, ginkluotus prieštankiniais ginklais.

Pačioje karo Ukrainoje pradžioje Rusijos karinės technikos kolonos strigo Ukrainos keliuose, taip sudarydamos sąlygas Ukrainos pajėgoms naikinti tankus ir šarvuočius pasitelkus nešiojamus prieštankinius ginklus.

Amerikoje gaminamos nešiojamosios vidutinio nuotolio raketų paleidimo sistemos „Javelin“ ir britų bei švedų pagaminti naujos kartos lengvieji prieštankiniai ginklai (NLAW) sunaikino ne vieną šimtą rusiškų tankų.

Iššovus „Javelin“ kyla maždaug 150 metrų, o tada sminga į tanko bokštelį, kur tanko šarvai ploniausi.

„Visi tanke buvę asmenys kontūzyti“, – apie incidentą, kai dar karo pradžioje į jo tanką pataikė „Javelin“, gegužę per interviu „Moskovskyj Komsomolec“ sakė Rusijos tanko įgulos narys Aleksejus Uchačiovas.

Tanko bokštelio pažeidimas gali būti mirtinas – tankas gali tiesiogine to žodžio prasme iškepti, jei užsidegs po bokšteliu esančioje vadinamojoje karuselėje laikoma amunicija. Tokiais atvejais prasidėję sprogimai tanko bokštelį gali pakelti net dešimtis metrų į orą.


„Anksčiau sakydavo, kad geriausias būdas sunaikinti tanką – kitas tankas, tačiau naujos kartos raketos verčia tuo pagrįstai abejoti“, – sako J. Lewisas.

T-72B3 tankai – mobilesnė sovietinio T-72 versija – įvardijami kaip Rusijos tankų sistemos stuburas, jais itin kliautasi ir Ukrainoje. Maskva ten pasiuntė ir šimtus T-80 tankų, tarp kurių T80U, T80BV ir labiausiai modernizuota T-80 versija T80BVM, pradėta eksploatuoti 2018 metais.

Be to, patiriami nuostoliai reiškia, kad Maskva iš saugyklų traukia ir į Ukrainą siunčia vis daugiau senesnių tankų. Sovietinių laikų T-62, pradėti eksploatuoti dar 1961 metais, pastebėti tiek pačioje Ukrainoje, tiek traukiniuose, kuriais gabenami per Rusijos teritoriją (galimai į mūšio lauką).


Norėdami apsisaugoti nuo dronų atakų ir prieštankinių raketų Rusijos kariai Ukrainoje tankų viršų bando apsaugoti savadarbiais narvais.

Taip pat pasitelkiami ir maišai su smėliu, kelmai bei metalo narvai, kuriais įtvirtinama ši karinė technika, tai liudija internete skelbiamos nuotraukos ir vaizdo medžiaga. Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Benas Wallace‘as gegužę sakė, kad šie tankai „atrodo tiesiog apgailėtinai“.

„Tokios desperatiškos priemonės – akivaizdus bandymas apsaugoti tankus iš viršaus, tačiau akivaizdžiai tokia taktika norimų rezultatų neduoda“, – sako ir N. Reynoldsas.

A.Uchačiovas „Moskovskij Komsomolec“ pasakojo, kad tankų įgulos buvo priverstos skubiai šalinti papildomą apsaugą, nes suprato, kad jos trukdo judėti pabūklui ir apsunkina kitas operacijas, ypač apšaudymo atvejais.

Rusijos nesugebėjimas išspręsti modernios prieštankinės ginkluotės problemos verčia viešai abejoti tankų kaip ilgamečio Rusijos karybos pagrindo ateitimi, konstatuoja J. Lewisas: „Tankai ir toliau turės savo vietą, tačiau ateityje jų vaidmuo dėl pažeidžiamumo bus menkesnis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)