„Šį sprendimą lėmė politinė padėtis“, – sakė S. Mattarella trumpoje kalboje per televiziją, praėjus kelioms valandoms po to, kai M. Draghi įteikė jam atsistatydinimo pareiškimą dėl naujausios Italijos politinės krizės.

S. Mattarella sakė, kad nepakankama parama M. Draghi taip pat parodė, kad „nėra galimybių“ suformuoti kitą daugumos vyriausybę.

Naujų rinkimų data dar nenustatyta, tačiau prezidentas teigė, kad pagal Italijos Konstituciją jie turi būti surengti per 70 dienų.

M. Draghi anksčiau ketvirtadienį pranešė prezidentui apie „savo ir savo vadovaujamos vyriausybės atsistatydinimą“, sakoma trumpame prezidentūros pranešime. S. Mattarella „į tai atsižvelgė“, o vyriausybė kol kas lieka „dirbti kaip į įprasta“, pridūrė prezidento kanceliarija.

M. Draghi vyriausybė prie žlugimo slenksčio atsidūrė trečiadienį, kai jo margos dešiniųjų, kairiųjų ir populistų koalicijos nariai atmetė premjero raginimą susivienyti, kad parlamentas išdirbtų visą savo kadenciją ir būtų užtikrintas Europos Sąjungos finansuojamos atsigavimo po koronaviruso pandemijos programos įgyvendinimas.

Tačiau centro dešinioji partija „Forza Italia“, dešiniojo sparno „Lyga“ ir populistinis Penkių žvaigždučių judėjimas (M5S) boikotavo Senato balsavimą dėl pasitikėjimo, taip aiškiai parodydamos, kad nusigręžia nuo 17 mėnesių dirbančios M. Draghi vyriausybės.

Praėjusią savaitę S. Mattarella nepatenkino pirmo M. Draghi atsistatydinimo prašymo, kurį jis pateikė, kai M5S boikotavo balsavimą dėl pasitikėjimo, susijusį su įstatymo projektu, kuriuo siekiama padėti Italijai atlaikyti sparčiai augančią infliaciją ir didėjančias energijos kainas.

Prezidentas paprašė M. Draghi grįžti į parlamentą ir supažindinti įstatymų leidėjus su padėtimi. Premjeras trečiadienį tai ir padarė, kviesdamas partijų lyderius įsiklausyti į paprastų italų raginimus susitelkti.

Dabartinio parlamento penkerių metų kadencija turėjo baigtis 2023 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją