Mevlutas Cavusoglu tai pareiškė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui kiek anksčiau iškėlus netikėtą naują sąlygą grūdų eksportui iš Ukrainos atblokuoti.

Krovinių gabenimą per Juodąją jūrą blokuoja Rusijos karo laivai, taip pat minų laukai, kuriuos įrengė Kyjivas, siekdamas apsisaugoti nuo potencialaus amfibinio puolimo. Ukrainos uostuose yra užblokuota iki 25 mln. tonų kviečių ir kitų grūdų.

Dėl šios krizės smarkiai šoktelėjo pasaulinės maisto kainos ir milijonai žmonių skurdžiausiose pasaulio šalyse atsidūrė prie bado slenksčio.

Praėjusią savaitę Stambule vykusiose pirmosiose nuo kovo mėnesio tiesioginėse kariaujančių šalių delegacijų derybose, kuriose taip pat dalyvavo Turkijos ir Jungtinių Tautų pareigūnai, buvo parengtas pirminis susitarimo dėl išeities iš aklavietės projektas.

Planuota, kad šią savaitę šalys dar kartą susitiks ir galbūt oficialiai pasirašys susitarimą. Tačiau iki ketvirtadienio naujas susitikimas nebuvo paskirtas, o nauji Maskvos reikalavimai pakurstė abejones dėl greito susitarimo perspektyvų.

„Turime vilties dėl grūdų, – sakė Turkijos diplomatijos vadovas per televiziją transliuotame interviu. – Tikimės artimiausiomis dienomis pranešti gerų naujienų.“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pareiškė, jog tikisi, kad bet koks susitarimas apims ir rusiškų grūdų eksporto apribojimų panaikinimą.

Jau penkis mėnesius trunkantis karas vyksta viename derlingiausių Europos regionų, o Rusija ir Ukraina yra vienos didžiausių grūdų eksportuotojų pasaulyje.

Iki karo beveik visi grūdai iš regiono paprastai būdavo išgabenami laivais per Juodąją jūrą.

M. Cavusoglu sakė suprantąs V. Putino susirūpinimą.

„Kai išspręsime šį klausimą, bus atvertas kelias ne tik ukrainietiškų grūdų ir saulėgrąžų aliejaus, bet ir rusiškų produktų eksportui“, – sakė jis.

„Net jei šių rusiškų produktų nepaveikė sankcijos, esama kliūčių, susijusių su jūrų transportu, draudimu ir bankų sistema“, – kalbėjo M. Cavusoglu.

„Jungtinės Valstijos ir ES pažadėjo jas pašalinti, – sakė ministras. – Aš nusiteikęs optimistiškai.“

Prasidėjus karui NATO narė Turkija išlaikė gerus darbinius santykius tiek su Rusija, tiek su Ukraina.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją