Irako ministras pirmininkas Mustafa al Kadhemi neįprastai griežtai įspėjo Turkiją, kad jo šalis pasilieka „teisę imtis atsakomųjų veiksmų“, o artilerijos apšaudymą pavadino „šiurkščiu suvereniteto pažeidimu“.

Balandį Turkija pradėjo naują puolimą Šiaurės Irake, pavadintą operacija „Claw-Lock“, kuri, jos teigimu, nukreipta prieš Kurdistano darbininkų partijos (PKK) kovotojus.

Tarp aukų buvo irakiečių turistų, kurie atvyko į kalnų kaimą Parachą Zacho rajone, vengdami karščių šalies pietuose, sakė Kurdistano Zacho regiono vadovas Mushiras Bashiras.

„Turkija šiandien dukart smogė kaimui“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Šaltinis Turkijos gynybos ministerijoje kiek anksčiau sakė, kad neturi „jokios informacijos apie artilerijos apšaudymą šiame rajone“.

Zacho sveikatos apsaugos pareigūnas Amiras Ali žurnalistams sakė, kad artilerijos smūgiai pareikalavo devynių gyvybių, dar 23 žmonės buvo sužeisti. Anksčiau jis pranešė apie aštuonis žuvusiuosius, įskaitant du vaikus.

„Kūnai vandenyje“

Prie Zacho ligoninės AFP pakalbintas Hassanas Tahsinas Ali sakė, jog jam pasisekė, kad pavyko išgyventi apšaudymą parke su vandens telkiniais, prie kurių poilsiavo lankytojai.

„Mes kilę iš Babilono provincijos“, – lėtai kalbėjo jaunuolis sutvarstyta galva.

„Paleista beatodairiškų smūgių į mus, vandenyje buvo kūnų, – pridūrė jis. – Mūsų jaunuoliai negyvi, mūsų vaikai negyvi, į ką turėtume kreiptis? Turime tik Dievą.“

Irako ministras pirmininkas į įvykio vietą išsiuntė šalies užsienio reikalų ministrą ir aukščiausio rango saugumo pareigūnus.

„Turkijos pajėgos dar kartą šiurkščiai pažeidė Irako suverenitetą“, – pareiškė M. al Kadhemi socialiniame tinkle „Twitter“, pasmerkdamas žalą, padarytą „Irako piliečių gyvybei ir saugumui“.

„Irakas pasilieka teisę imtis atsakomųjų veiksmų į šią agresiją ir imtis visų būtinų priemonių, kad apsaugotų savo žmones“, – pridūrė M. al Kadhemi.

Ankara ir jos sąjungininkės Vakaruose PKK laiko teroristine organizacija po dešimtmečius trunkančio sukilimo prieš Turkijos valstybę, nusinešusio dešimtis tūkstančių gyvybių.

Irako Kurdistano sostinės Arbilio santykiai su PKK yra komplikuoti, nes jos buvimas regione trukdo itin svarbiems prekybos ryšiams su kaimynine Turkija.

Dėl karinių operacijų Turkijos ambasadorius Bagdade reguliariai kviečiamas į Irako užsienio reikalų ministeriją.