2021 m. gegužės 23 d. Minske buvo priverstinai nutupdytas iš Atėnų į Vilnių skridęs oro linijų bendrovės „Ryanair“ lėktuvas ir sulaikytas juo skridęs Baltarusijos opozicijos veikėjas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė Sofija Sapega.

„ICAO Taryba baigė diskusijas dėl 2021 m. gegužę Baltarusijos oro erdvėje įvykusio incidento, susijusio su „Ryanair“ reisu FR4978, ir pasmerkė Baltarusijos vyriausybės neteisėto kišimosi veiksmus“, – sakoma ICAO pranešime.

Nors organizacija prieš tai jau buvo paskelbusi šio tyrimo išvadas, sausio pradžioje tyrimas buvo pratęstas, siekiant nustatyti tam tikrus „trūkstamus faktus“ ir įvertinti naujai gautą informaciją.

Pasak ICAO, pranešimas apie lėktuve neva buvusią bombą, kuriuo buvo pasinaudota kaip dingstimi priverstinai jį nutupdyti, buvo „melagingas ir sukėlė pavojų lėktuvo saugumui“. „Apie šią grėsmę lėktuvo įgulai buvo pranešta gavus aukštų Baltarusijos valdžios pareigūnų nurodymus“, – teigiama ICAO ataskaitoje.

Organizacija nurodė, kad jos Taryba, kurią sudaro 36 valstybių atstovai, paprašė savo vadovo perduoti tyrimo išvadas Jungtinių Tautų (JT) generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui.

Pagrindinė ICAO funkcija yra užtikrinti civilinę aviaciją reglamentuojančių įstatymų laikymąsi, tačiau ši organizacija neturi įgaliojimų skelbti sankcijas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją