„Šiandien Enerhodare pasirodė naujiena, kad laikinai okupuotos Zaporižės atominės elektrinės teritorijoje šis tas įvyko, ir rašistų truputį sumažėjo“, – parašė jis.

Mero teigimu, antroje dienos pusėje į miesto ligoninę buvo skubiai atgabenti devyni Rusijos Federacijos (RF) kariai, patyrę įvairaus laipsnio sužeidimų.

„Kai kurie gydomi ambulatoriškai, kiti – hospitalizuoti stacionare. Vieno iš jų būklė sunki, jis paguldytas į Reanimacijos skyrių. Yra ir žuvusių, bet tikslaus skaičiaus kol kas nežinome“, – pridūrė D. Orlovas.

Okupantų gretų „išretėjimo“ objekte, kurį jie lyg ir kruopščiai „saugo“, priežasties meras neįvardijo, tik nurodė, kad vėliau kompetentingos tarnybos pateiks daugiau informacijos.

„Dabar galime pasakyti tik tiek, kad orkai taip smarkiai išsigando, jog apimti panikos lakstė po atominės elektrinės teritoriją ir ilgam viduje įkalino iš karto dvi operatyvinio personalo pamainas, kurios turėjo viena kitą pakeisti. Galiausiai tuos žmones išleido“, – tęsė D. Orlovas.

Anksčiau buvo pranešta, kad iš Zaporižės atominės elektrinės teritorijos rusai keletą dienų apšaudė Nikopolį. Pirmadienį ryte paaiškėjo, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino salvinės raketų ugnies sistemų, kurios buvo dislokuotos už Enerhodaro.

Zaporižios AE rusų kariai įsibrovė į radiacinę zoną ir sukėlė pavojų darbuotojams

Užimtoje Zaporižios atominėje elektrinėje Enerhodare Rusijos kariai vėl pažeidė branduolinės ir radiacinės saugos standartus, dėl to personalui kilo radiacinės taršos pavojus. Apie tai pranešė „Ukrinform“, remdamasi „Energoatom“ pranešimu „Telegram“.

„Vakar, 2022 metų liepos 18 dieną, ZAE užėmę rusų okupantai iš dviejų elektrinės darbuotojų jėga atėmė leidimus ir jais pasinaudoję pateko į „nešvariąją“ estakadą ir ZAE 2-ojo bloko radiacinę zoną. Aišku, saugumo klausimai jiems nerūpėjo, jie pažeidė visas nustatytas normas ir procedūras, kaip elgtis šioje zonoje. Nebuvo nei specialios aprangos, nei nustatytų pasiruošimo procedūrų“, – rašoma pranešime.

Be to, „Energoatom“ teigė, kad niekas nežino, ką Rusijos kariškiai galėjo atvežti ir palikti patalpose – ginklų, sprogmenų.

„Ir tai jau kelia tiesioginę grėsmę branduoliniam saugumui. Jau ne pirmą kartą! „Energoatom“ nustatyta tvarka informuos TATENA ir kitas kompetentingas institucijas apie dar vieną branduolinės ir radiacinės saugos pažeidimo faktą“, – rašoma pranešime.

Jau anksčiau buvo pranešta, kad ZAE nuo kovo 4 dienos kontroliuoja Rusijos kariuomenė. Jėgainės teritorijoje yra apie 500 karių ir daug karinės technikos. Be to, būtent iš elektrinės teritorijos rusai apšaudo Nikopolį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją