Karščio banga užklupo ir didelę dalį Europos, dėl jos kai kuriuose regionuose temperatūra pasiekė daugiau kaip 40 laipsnių Celsijaus, o Portugalijoje, Ispanijoje ir Prancūzijoje sausringose vietovėse siautėja miškų gaisrai.

JK vyriausybė paskelbė „nacionalinį nepaprastąjį pavojų“, nes prognozuojama, kad pirmadienį ir antradienį oro temperatūra viršys 2019 metais Kembridžo universiteto botanikos sode užfiksuotą 38,7 laipsnių Celsijaus rodmenį.

Iki vidurdienio pietų Anglijoje buvo užfiksuota beveik 35 laipsnių temperatūra.

„Mūsų laukia sunkios 48 valandos“, – BBC radijui sakė už vyriausybės veiklos koordinavimą atsakingas ministras Kitas Malthouse‘as. Jis pirmininkauja vyriausybės reagavimo į ekstremalias situacijas komiteto posėdžiui.

Nacionalinis geležinkelių tinklas paragino žmones niekur nevažiuoti, jei tai nėra būtina, ir pranešė, kad kai kurios paslaugos, įskaitant pagrindinį maršrutą tarp šiaurės rytų Anglijos ir Londono, antradienį iš dalies nebus teikiamos.

Londono metro tinkle buvo laikinai buvo sumažintas važiavimo greitis, o kelionės truko ilgiau nei įprastai. Metro bendrovė irgi ragino keleivius likti namuose.

Vyriausybė ragino neuždaryti mokyklų, tačiau daugelis vis tiek užsidarė anksčiau nei įprastai, buvo atsisakyta reikalavimo dėvėti įprastinę uniformą, atšaukti mokslo metų pabaigos sporto renginiai. Kai kurios mokyklos buvo uždarytos, o pamokos vyko nuotoliniu būdu.

Visuomenė buvo įspėta nesimaudyti atviruose vandens telkiniuose, tačiau šiaurės rytų Anglijoje policija pirmadienį pranešė radusi, kaip manoma, upėje nuskendusio 13 metų berniuko kūną.

JK meteorologijos tarnyba 4 lygio pavojų apibrėžia kaip nacionalinę nepaprastąją padėtį, kuri reiškia, kad karščio banga „yra tokia stipri, kad jos padariniai peržengia sveikatos ir socialinės rūpybos sistemos ribas. Esant tokio lygio karščiui, gali susirgti ir mirti ne tik priklausantys rizikos grupėms, bet ir sveiki žmonės“.

K. Malthouse‘as sakė, kad vyriausybė pasirengusi ekstremalioms oro sąlygoms ir stengsis išmokti gautas pamokas.

„Mes tikrai turėsime išmokti kitaip statyti pastatus, kitaip dirbti, pertvarkyti kai kurias infrastruktūros dalis atsižvelgiant į tai, kad tokie reiškiniai, panašu, pasitaikys vis dažniau“, – sakė jis.

Prancūzijoje – daugybė karščio rekordų

Per Prancūziją ritantis karščio bangai, pasiekta naujų temperatūros rekordų. Daugelyje šalies miestų pirmadienį išmatuotos aukščiausios visų laikų temperatūros, pranešė nacionalinė meteorologijos tarnyba.

Breste Atlanto pakrantėje pačiuose Bretanės šiaurės vakaruose, pavyzdžiui, termometrų stulpeliai kopė iki 39,3 laipsnio padalos. Tai daugiau nei 4 laipsniais aukštesnė temperatūra už ligšiolinį rekordą, kai 2002-aisiais kaito iki 35,1 laipsnio.

Sen Brio, taip pat Bretanėje, karštis siekė 39,5 laipsnio. Čia ligšiolinis rekordas buvo 38,1 laipsnio. Nanto mieste tvyrojo 42 laipsniai – pagerintas 1949 metų 40,3 laipsnio karščio rekordas.

Karščiausia kada nors Prancūzijos žemyninėje dalyje išmatuota temperatūra – 46 laipsniai. Ji 2019-aisiais fiksuota Verargo kaime, esančiame į šiaurės rytus nuo Monpeljė Pietų Prancūzijoje.

Labai aukštos temperatūros nuo vasaros pradžios Prancūzijoje sukėlė sausrą ir virtinę miškų gaisrų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją