Šeštadienį JAE teismas pilietinių teisių advokatui, JAV piliečiui Asimui Ghafoorui skyrė trejų metų kalėjimo bausmę dėl kaltinimų pinigų plovimu ir mokesčių vengimu.

Taip pat pranešta, kad vėliau jis bus deportuotas į JAV.

A. Ghafooras atmeta kaltinimus ir teigė nežinojęs, kad kažkada praeityje buvo nuteistas už akių.

Ketvirtadienį Dubajaus oro uoste teisininką sulaikė policija, kai jis vyko į Stambulą dalyvauti vestuvėse, ir nuvežė į Abu Dabio sulaikymo centrą. JAE teismas pirmadienį atmetė A. Ghafooro prašymą paleisti jį už užstatą. Jis siekia apskųsti nuosprendį, sakė jo advokatas Faisalas Gillas.

JAE teigė, kad A. Ghafooro areštas buvo suderintas su JAV siekiant „kovoti su tarptautiniais nusikaltimais“, ir nurodė, kad amerikiečių pareigūnai paprašė Emyratų pagalbos atliekant tyrimą dėl įtariamo A. Ghafooro mokesčių slėpimo ir įtartinų pinigų pervedimų autokratinėje šalyje.

Tačiau JAV užginčijo šį pareiškimą, o Valstybės departamentas pareiškė, kad „nesiekė A. Ghafooro arešto“. Pareigūnai sakė tolesnius klausimus užduoti Teisingumo departamentui.

Teisingumo departamentas kol kas neatsako į prašymus pateikti komentarų.

A. Ghafooras yra Vašingtone įsikūrusios žmogaus teisių stebėjimo organizacijos „Democracy for the Arab World Now“ valdybos narys ir buvo artimas rašytojo disidento ir laikraščio „Washington Post“ apžvalgininko J. Khashoggi, kurį 2018 metais Stambule nužudė Saudo Arabijos agentai, draugas.

A. Ghafooras atstovavo J. Khashoggi ir jo sužadėtinei Hatice Cengiz.

Valstybės departamentas teigė, kad apie A. Ghafooro sulaikymą kalbėjosi „aukštesniu lygiu su Emyratų valdžios institucijomis“ ir teikė konsulinę paramą, o paskutinį kartą amerikiečių pareigūnai su A. Ghafooru buvo susitikę sekmadienį.

„Išreiškėme savo lūkesčius, kad bus visapusiškai gerbiamos p. Ghafooro teisės į teisingą ir viešą bylos nagrinėjimą bei teisingo teismo garantijos ir kad su juo bus elgiamasi humaniškai“, – priduriama pareiškime.