Prancūzijoje, Graikijoje, Portugalijoje ir Ispanijoje liepsnojantys gaisrai išdegino tūkstančius hektarų ir privertė sprukti tūkstančius gyventojų bei atostogautojų.

Didelę dalį Europos apėmusi kaitros banga yra jau antra per kelias pastarąsias savaites. Mokslininkai šiuos ekstremalius orus sieja su klimato kaita ir prognozuoja, kad jie taps dar dažnesni ir intensyvesni.

Ispanijos tarnybos informavo, kad apie nevaldomų 20 gamtinių gaisrų tebeliepsnoja keliose šalies vietose nuo pietinio regiono iki šiaurės vakaruose esančios Galisijos, kur išdegė apie 4,5 tūkst. hektarų.

Nuo praeitos savaites per gaisrus žuvo jau keli avarinių tarnybų pareigūnai, įskaitant ugniagesį, vėlai sekmadienį žuvusį šiaurės vakarų Ispanijoje.

Prancūzijoje padėtis pablogėjo pietvakariniame Žirondos departamente, kur ugniagesiai nuo praeito antradienio stengiasi suvaldyti miškų gaisrus, supleškinusius beveik 11 tūkst. hektarų.

„Karščio apokalipsė“

Dėl gaisrų Prancūzijoje buvo priversti evakuotis daugiau kaip 16 tūkst. gyventojų ir turistų. Pasitraukusiems nuo stichijos buvo įrengti septyni prieglobsčio centrai.

Prancūzijos vidaus reikalų ministerija pranešė pasiųsianti kovoti su stichija dar tris priešgaisrinius lėktuvus, 200 ugniagesių ir daugiau priešgaisrinių mašinų.

Orų tarnyba „Meteo France“ sekmadieniui dalyje šalies pietinio regiono prognozavo iki 40 Celsijaus laipsnių karštį, o pirmadienį tikriausiai bus užfiksuota naujų rekordų.

„Kai kuriose pietvakarinėje srityse bus karščio apokalipsė“, – naujienų agentūrai AFP sakė meteorologas Francois Gourand'as.

Sekmadienį 15-oje Prancūzijos departamentų, daugiausiai vakarinėje pakrantėje, buvo paskelbtas aukščiausio lygio – raudonasis – pavojus. Dar 51-ame departamente skelbiamas antro aukščiausio lygio – oranžinis – pavojus.

Prancūzų dviratininkas Mikaelis Cherelis, sekmadienį dalyvavęs lenktynių „Tour de France“ 15-ajame etape tarp Rodezo ir Karkasono šalies pietuose, sakė, kad „sąlygos labai, labai sunkios“.

„Dar nebuvau patyręs tokios karštos dienos ant dviračio. Tai išties nebuvo iškyla“, – skundėsi jis.

Mirtys

Ispanijos pietiniame Andalūzijos regione ugniagesiai sugebėjo stabilizuoti 2 000 ha miškų ir krūmynų išdeginusį gaisrą, sakė vietos administracijos vadovas Juanas Manuelis Moreno.

Penktadienį Michaso kalnagūbryje netoli pietinio Malagos uostamiesčio įsiplieskęs gaisras privertė evakuotis apie 3 000 žmonių.

Stabilizavus gaisrą apie 2 000 išvykusiųjų jau grįžo namo, sakė J. M. Moreno. Likę tikriausiai paseks jų pavyzdžiu artimiausiu metu.

Sekmadienį vienas ugniagesys mirė nuo patirtų nudegimų, kai nukentėjo gesindamas gaisrą šiaurės vakarinėje Samoros provincijoje, nurodė regiono vyriausybė.

Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas išreiškė užuojautą ir pagarbą vyro šeimai ir bendradarbiams.

„Žodžiais neįmanoma išreikšti padėkos tiems, kas be poilsio kovoja su gaisrais, už jų didžiulį darbą“, – savo „Twitter“ žinutėje pridūrė vyriausybės vadovas.

P. Sanchezas pirmadienį planuoja aplankyti labiausiai nukentėjusį rytinį Estremadūros regioną, kur jau kelias dienas liepsnoja virtinė gaisrų.

Ankstesnę savaitę šiaurės Portugalijoje sudužus priešgaisriniam lėktuvui žuvo jo pilotas, o Graikijoje į jūrą nukritus gaisro gesinimo operacijoje dalyvavusiam sraigtasparniui žuvo du jo įgulos nariai.

Ispanijoje ekstremalūs karščiai savaitgalį pareikalavo dviejų vyrų gyvybių.

Vienas 50-metis Madrido priemiestyje Torechon de Ardose mirė sekmadienį nuo šilumos smūgio, išėjęs pasivaikščioti, pranešė vietos greitosios pagalbos tarnyba.

Šeštadienį 60-metis gatvių valytojas Madride mirė nuo šilumos smūgio, patirto dirbant ankstesnę dieną.

Pavojų gyvybei keliančios sąlygos

Beveik visoje Portugalijoje galioja aukšto lygio parengtis dėl didelio gaisringumo. Ketvirtadienį buvo užfiksuota liepos mėnesio rekordinė kaitra – 47 laipsniai pagal Celsijų – bet vėliau temperatūra šiek tiek sumažėjo.

Sekmadienį šalies šiaurėje tebeliepsnojo vienas didelis gaisras.

Portugalijoje jau išdegė 12–15 tūkst., per gaisrus žuvo du žmonės ir dar apie 60 buvo sužeista.

Tuo metu Jungtinėje Karalystėje meteorologai pirmąkart paskelbė aukščiausio lygio – raudonąjį – pavojų dėl ekstremalios kaitros ir perspėjo, kad susiklostys „pavojų gyvybei“ keliančios sąlygos.

Meteorologijos biuras nurodė, kad pietų Anglijoje temperatūra pirmadienį ir antradienį gali pirmąkart viršyti 40 °C, todėl kai kurios mokyklos nurodė šią savaitę nedirbsiančios.

Nyderlanduose planuojamo keturių dienų žygio organizatoriai dėl ekstremalios kaitros atšaukė šio masinio renginio pirmosios dienos programą.

Šalyje antradienį termometrų stulpeliai kai kur turėtų pakilti iki 38 laipsnių.