Joks oficialus pareiškimas nebuvo paskelbtas, tačiau 44 metų M. Ovsianikova buvo sulaikyta praėjus kelioms dienoms po to, kai viena surengė akciją netoli Kremliaus, per kurią laikė plakatą, smerkiantį Rusijos invaziją Ukrainoje ir prezidentą Vladimirą Putiną.

„Marina sulaikyta, – buvo nurodyta žurnalistės „Telegram“ paskyroje paskelbtoje žinutėje. – Nėra jokios informacijos, kur ji yra.“

Kartu su žinute buvo paskelbtos trys nuotraukos, kuriose matyti, kaip du policijos pareigūnai veda M. Ovsianikovą į baltą furgoną. Žurnalistė buvo sustabdyta, kai važiavo dviračiu.

M. Ovsianikovos advokatas Dmitrijus Zachvatovas Rusijos valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ patvirtino, kad ji sulaikyta. Jis sakė nežinąs, kur buvo nuvežta žurnalistė.

„Manau, kad tai vienaip ar kitaip susiję su jos protesto akcija“, – pridūrė advokatas.

Kovo 14 dieną M. Ovsianikova, Rusijos valstybinės televizijos „Pervyj kanal“ redaktorė, įsiveržė į studiją per žiūrimiausią vakaro žinių laidą „Vremia“, laikydama plakatą su anglišku užrašu „No War“ („Karui – ne“).

Tai buvo labai neįprastas įvykis Rusijoje, kur valstybinė žiniasklaida griežtai kontroliuojama.

Penktadienį M. Ovsianikova platformoje „Telegram“ paskelbė nuotraukų, kuriose ji užfiksuota prie Kremliaus su plakatu, smerkiančiu vaikų žūtis ir „žudiką“ V. Putiną.

Už tai žurnalistė gali būti patraukta baudžiamojon atsakomybėn dėl „melagingos informacijos“ apie kariuomenę paskelbimo ir „kariuomenės menkinimo“. Už tokius nusikaltimus yra numatytos griežtos laisvės atėmimo bausmės.

Kovą Rusijos valstybinės televizijos vakaro žinių laidos tiesioginiame eteryje surengta protesto akcija pernakt išgarsino M. Ovsianikovą. Šį incidentą plačiai nušvietė tarptautinė ir Rusijos žiniasklaida.

Po to protesto M. Ovsianikova buvo trumpam sulaikyta, jai buvo skirta piniginė bauda. Nors daugelis tarptautinių stebėtojų gyrė žurnalistės veiksmus, ši protesto akcija nesulaukė visuotinio Rusijos opozicijos pritarimo.

Kai kurie kritikai atkreipė dėmesį, kad M. Ovsianikova daug metų dirbo valstybinėje televizijoje „Pervyj kanal“, kuri yra Kremliaus ruporas.

Po kovą surengtos protesto akcijos M. Ovsianikova kelis mėnesius praleido užsienyje, taip pat trumpai dirbo Vokietijos laikraštyje „Die Welt“.

Liepos pradžioje ji paskelbė, kad grįžta į Rusiją spręsti ginčo dėl vaikų globos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją