Pirmadienį jis ruošiasi susitikti su Prancūzijos kolega Emmanueliu Macronu Eliziejaus rūmuose.

JAE valdovo vizitas surengtas, Joe Bidenui išvakarėse užbaigus savo pirmąją kelionę po Vidurio Rytus nuo savo kadencijos JAV prezidento poste pradžios. J. Bidenas, be kita ko, apsilankė Saudo Arabijoje tuo metu, kai Vakarų galybė desperatiškai siekia, kad tiek Rijadas, tiek Abu Dabis padidintų naftos gavybą ir taip sutramdytų dėl Rusijos invazijos į Ukrainą išaugusias energijos kainas.

Viena ryškiausių šeicho Mohamedo vizito akimirkų turėtų tapti „JAE suteikiamų garantijų dėl Prancūzijai tiekiamų angliavandenilių kiekio“ pristatymas, naujienų agentūrai AFP pranešė vienas Eliziejaus rūmų patarėjas, turėdamas omenyje dyzelino tiekimą.

Angliavandeniliai dominuojamo JAE eksporto į Prancūziją vertė 2019 metais siekė 1,5 mlrd. eurų, o didžiąją jo dalį sudarė perdirbti naftos produktai. Tačiau šiuo metu Europos šalis negauna iš Emyratų dyzelino.

Prancūzija siekia „diversifikuoti tiekimo šaltinius atsižvelgdama į karą Ukrainoje“, pridūrė šaltinis Eliziejaus rūmuose.

Spėjama, kad per trijų dienų trukmės JAE prezidento vizitą taip pat bus pasirašyti susitarimo memorandumai ir sutartys transporto bei atliekų tvarkymo srityse.

Pastaraisiais metais abiejų šalių santykiai gerokai sustiprėjo. JAE yra įsikūręs vienintelis Luvro muziejaus užsienio filialas. Be to, Paryžius ir Abu Dabis gruodį pasirašė rekordinę 14 mlrd. eurų vertės sutartį dėl 80 prancūziškų karo lėktuvų „Rafale“ tiekimo.

JAE gyvena didžiausia Persijos įlankos regione prancūzų ir frankofonų emigrantų bendruomenė.

Daugelį metų Emyratus faktiškai valdęs šeichas Mohamedas, pagal savo inicialus dar vadinamas MBZ, gegužę pradėjo eiti prezidento pareigas, mirus jo pusbroliui – ilgą laiką sirgusiam šeichui Khalifai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją