Vašingtonas „vėl griebėsi nesėkmingos iranofobiškos politikos, bandydamas sukelti įtampą ir krizes regione“, – teigiama iraniečių Užsienio reikalų ministerijos atstovo Nassero Kanani pareiškime.

Tokie komentarai paskelbti, J. Bidenui šeštadienį pažadėjus, kad Jungtinės Valstijos „netoleruos jokios šalies pastangų dominuoti regione per karinės jėgos telkimą, įsibrovimus ir grasinimus“ – tai yra aiški aliuzija į Iraną.

Pirmasis J. Bideno prezidentinis vizitas Viduriniuose Rytuose įvyko likus vos kelioms dienoms iki Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizito Teherane liepos 19-ąją.

Kalbėdamas per Saudo Arabijos Džidos mieste vykusį viršūnių susitikimą, Baltųjų rūmų šeimininkas patikino arabų šalių vadovus, kad Vašingtonas ir toliau visapusiškai bus įsitraukęs į reikalus šiame regione.

„Mes nenusigręšime ir nepaliksime vakuumo, kurį galėtų užpildyti Kinija, Rusija ar Iranas“, – sakė J. Bidenas per susitikimą su šešių Persijos įlankos šalių bei Irako, Egipto ir Jordanijos lyderiais.

Po forumo paskelbtu bendru pareiškimu vadovai įsipareigojo „išsaugoti regiono saugumą ir stabilumą“.

Pareiškime taip pat pabrėžiamos diplomatinės pastangos neleisti Iranui įgyti branduolinio ginklo.

Teheranas, neigiantis siekį pasigaminti atominę bombą, sekmadienį atmetė Džidoje išsakytus komentarus.

„Šie melagingi kaltinimai atitinka Vašingtono ardomąją politiką... regione“, – pareiškė N. Kanani.

J. Bidenas savo kelionę po regioną pradėjo trečiadienį Izraelyje. Paskui jis. apsilankė palestiniečių teritorijose ir išskrido į Saudo Arabiją.

Žydų valstybėje Baltųjų rūmų vadovas pasirašė saugumo paktą, kuriuo stiprinamas bendras frontas prieš Iraną. Šiuo žingsniu J. Bidenas pažadėjo pasitelkti „visą“ Jungtinių Valstijų galią, kad Teheranas neįgytų branduolinio ginklo.

N. Kanani teigimu, toks paktas yra „puikus [JAV] apgaulės ir veidmainystės ženklas“, nes „jos užmerkia akis prieš sionistinį [Izraelio] režimą... turintį didžiausią branduolinių ginklų arsenalą regione“.

Manoma, kad Izraelis turi vienintelį, bet nedeklaruotą atominį arsenalą Viduriniuose Rytuose.

Istorinį susitarimą, kuriuo mainais į švelnesnes sankcijas buvo suvaržyta Irano branduolinė programa, 2018 metais sužlugdė JAV eksprezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pasitraukimas. Tas sprendimas Iraną paskatino nebevykdyti kai kurių savo įsipareigojimų.

Diplomatinės pastangos atgaivinti daugiašalį branduolinį susitarimą buksuoja nuo kovo mėnesio.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją