Vengrai išėjo į gatves antradienį parlamentui patvirtinus įstatymo pataisą, paveiksiančią šimtus tūkstančių smulkiųjų verslininkų.

Tai pirmieji protestai nuo tada, kai V. Orbanas balandį triuškinamai laimėjo ketvirtąją kadenciją iš eilės.

Šeštadienį keli tūkstančiai žmonių žygiavo Budapešto centre, skanduodami „Orbanai, nešdinkis“.

„Tai, ką jie [vyriausybė] padarė, yra beprotiška. Dėl to biudžetas negaus daugiau pajamų“, – naujienų agentūrai AFP sakė viena iš protestuotojų, 37 metų teisininkė Ilona Pusztai.

„Vyriausybė šiuo metu planuoja tokias taupymo priemones, [bet] žmonės nebegali jų toleruoti“, – teigė kitas protestuotojas, 68 metų mokytojas Zoltanas Gemesi.

Mitinge dalyvavo ir Peteris Marki-Zay, vadovavęs susivienijusiai opozicijai, bet balandį pralaimėjęs V. Orbanui. Opozicijos politikas šeštadienį pareiškė, kad per rinkimų kampaniją dešiniųjų pažiūrų premjero duoti pažadai „pasirodė esą melas“.

Savo radijo kalboje V. Orbanas penktadienį gynė mokesčių sistemos pakeitimus kaip „gerus ir būtinus“.

Nors Budapeštas įvedė būtiniausių prekių viršutines kainų ribas, Vidurio Europos šalis susiduria su sparčiai augančia infliacija ir nacionalinės valiutos smukimu, tęsiantis deryboms su Briuseliu dėl įšaldyto ES finansavimo.

Nuo rusiškų dujų ir naftos labai priklausoma Vengrija trečiadienį paskelbė „pavojingą padėtį“ dėl karo Ukrainoje sukeltos energetikos krizės.

Be kitų priemonių šiai problemai spręsti, Budapeštas įveda tvarką, kad žmonės, suvartojantys daugiau nei vidutiniškai energijos, turės už ją mokėti rinkos kaina, o ne pagal valstybės dosniai subsidijuojamus tarifus.

Infliacija Vengrijoje pastaraisiais mėnesiais pirmą kartą per du dešimtmečius nusakoma dviženkliais skaičiais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją