Nuo birželio vidurio, naudodama raketų sistemas „Himars“, Ukraina sunaikino daugiau kaip 20 stambių Rusijos amunicijos sandėlių ir vadaviečių, kurios anksčiau buvo per toli už fronto linijos, kad jas pasiektų tradicinė artilerija.

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtuose vaizdo įrašuose užfiksuoti įspūdingi ilgai trunkantys sprogimai amunicijos sandėliuose Rusijos kontroliuojamame Luhanske, Nova Kachovkoje ir kitur, liudijantys JAV raketų galingumą ir tikslumą.

„Okupantai jau gerai pajuto, kas yra moderni artilerija. Jie neturės saugaus užnugario niekur mūsų žemėje“, – sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Tačiau ekspertai taip pat perspėja, kad naujieji ginklai nėra panacėja ir kad šaliai reikia dar daugiau ginklų bei radiolokacinių sistemų, kurias būtų galima naudoti kartu, norint nugalėti rusus.

Vašingtone esančio Naujojo Amerikos saugumo centro gynybos analitikas Christopheris Dougherty sakė, kad tokios „Himars“ sėkmės buvo galima tikėtis. Tačiau jis pridūrė: „Pats savaime šis daiktas nepakeis įvykių eigos iš esmės“.

Tikslumas ir kiti pranašumai

Didelio mobilumo artilerijos raketų sistema M142 – tai manevringa ant ratų montuojama 227 mm GPS valdomų raketų paleidimo sistema, kurios veikimo nuotolis yra apie 80 kilometrų.

Skirtingai nuo kitų daugkartinio paleidimo raketų sistemų, kurias abi pusės naudojo kare, „Himars“ raketas galima tiksliai nukreipti į taikinius, o tai reiškia, kad jas galima naudoti taupiai ir patikimai.

Pirmosios keturios paleidimo sistemos, kurios vienu metu gali nešti 6 raketas, buvo pristatytos birželio mėnesį. Dabar ukrainiečiai jų turi 12, taip pat ir šimtus raketų.

Įrenginiai turi daugiau privalumų nei vien tikslumą. Raketos skrenda pakankamai žemai ir greitai, todėl Rusijos oro gynyba negali jų lengvai perimti. Kadangi sistemos yra labai mobilios, rusams sunku jas aptikti ir sunaikinti.

„Himars“ keičia kovos pobūdį Ukrainoje. Jie leidžia ukrainiečiams taikytis į rusus didesniu atstumu ir tose teritorijose, kurių negalėjo pasiekti dėl Rusijos oro gynybos sistemų“, – šią savaitę socialiniame tinkle „Twitter“ rašė australų atsargos generolas ir karo analitikas Mickas Ryanas.

Be „Himars“, nuo birželio mėnesio Ukraina turi galingos didelio tikslumo artilerijos iš kitų sąjungininkių, pavyzdžiui, prancūziškų haubicų „Cezar“, o praėjusią savaitę JAV paskelbė, kad suteiks 1 000 naujų tiksliai valdomų artilerijos sviedinių.

M. Ryanas teigė, kad Ukraina juos naudoja prieš silpnąsias rusų vietas: polinkį laikyti amuniciją arti geležinkelio sandėlių ir miestuose, esančiuose palyginti netoli fronto.

Nors dėl to ukrainiečiams padidėja rizika pataikyti į gyvenvietes, tačiau tikslus nusitaikymas padeda sumažinti civilių aukų skaičių.

Rusams pritrūks sunkvežimių

Galiausiai rusai prisitaikys ir išsklaidys savo aprūpinimo sandėlius, o kai kuriuos perkels gerokai toliau nuo fronto linijos, teigia analitikai. Tačiau tai apsunkins jų logistiką mūšio lauke.

„Ką nors išsklaidžius visada prireikia daugiau sunkvežimių, kad tas pats kiekis daiktų pasiektų žmones, kuriems jų reikia“, – sakė Ch. Dougherty.

Be to, pasak jo, Rusijos kariuomenės sunkvežimių parkas dėl karo gerokai sumažėjo.

Ilgesnio nuotolio raketos?

Dabar Kyjivas spaudžia Vašingtoną dėl ATACMS raketų, kurios gali būti paleidžiamos iš „Himars“ įrenginių ir kurių veikimo nuotolis yra 300 km.

„Mūsų institucijos visais lygmenimis derasi su JAV atstovais dėl būtinybės aprūpinti mus ilgesnio nuotolio raketomis“, – trečiadienį sakė Ukrainos parlamento narys Fediras Venislavskis.

Iki šiol Baltieji rūmai atsisakydavo, nerimaudami, kad tokius ginklus Ukraina panaudotų prieš taikinius Rusijos teritorijoje. Prezidento Joe Bideno administracija baiminasi, kad tai gali įtraukti JAV ir NATO į tiesioginį karą su Rusija.

Ch. Dougherty sakė, kad JAV iš tiesų neturi daug ATACMS atsargų, o jų gamyba nutraukta prieš daugelį metų.

Škotijos Šv. Andriejaus universiteto strateginių studijų profesorius Phillipsas O‘Brienas sakė, kad, be „Himars“, Ukrainai tikrai reikia daugiau apsaugos nuo Rusijos atakų iš oro.

„Suteikti Ukrainai daugiau ir geresnių oro gynybos pajėgumų turėtų būti toks pat svarbus prioritetas, kaip ir suteikti jai ilgesnio nuotolio ginklų“, – rašė Ph. O‘Brienas tviteryje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją