Tai pareiškė Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjas Oleksijus Arestovičius, komentuodamas smūgius Vinycioje, Mykolajive ir Charkive.

„Mes atakuosime juos. Jie – mus. Skirtumas toks, kad mes smogiame tik kariniams taikiniams, kiekvieną kartą kruopščiai įvertinę galimas atsitiktines civilių aukas. Jie atakuoja nekreipdami dėmesio į tokius dalykus, kiekvieną kartą įtraukdami papildomą efektą – taikių gyventojų terorą, arba tyčia siekia tokio efekto, kaip neseniai nutiko Mykolajive ir Charkive“, – pareiškė O. Arestovičius.

„Visą parą trukęs miesto centro apšaudymas sparnuotosiomis raketomis – ne šiaip kariavimo taisyklių pažeidimas. Tai logikos neigimas ir civilizacijos užkariavimas. Ir civilizacija duoda atkirtį. Jis nebus greitas, nes nėra tokios galimybės. Bet kiekvienas toks smūgis paspartina civilizacijos veiksmus prieš anticivilizaciją: sankcijas, ginklų perdavimą mums. Bus dar daug mūsų smūgių, jų atsakomųjų smūgių, vėl mūsų, vėl jų. Putino režimui bus padarytas galas mūšio lauke, kitų būdų nėra. Šį vakarą Ukrainos ginkluotosios pajėgos privers juos atsakyti už Vinycią, Mykolajivą ir Charkivą“, – pažymėjo Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjas.

Rusijos raketų atakos Vinycioje aukų – jau 20

Rusija ketvirtadienį surengė ataką Ukrainos Vinycios mieste, aukų – jau 20, pranešė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Kyrylas Tymošenka, kuriuo remiasi agentūra „Ukrinform“.

„Šiuo metu turima duomenų apie 20 raketų atakos aukų, įskaitant tris vaikus“, – teigė K. Tymošenka. Pasak jo, rusai smogė miestui sparnuotosiomis raketomis „Kalibr“, paleidę iš Juodojoje jūroje dislokuoto povandeninio laivo. K. Tymošenkos teigimu, po atakos į medikus pagalbos kreipėsi dar 90 žmonių.

Anksčiau ketvirtadienį šalies nepaprastųjų situacijų tarnyba pranešė apie smūgį Vinyciai. Nacionalinė policija nurodė, kad trys raketos pataikė į biurų pastatą ir apgadino aplink esančius gyvenamuosius namus mieste, esančiame į pietvakarius nuo sostinės Kyjivo. Kilus gaisrui, šalimais esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje supleškėjo apie 50 mašinų.

Pareigūnų paskelbtose nuotraukose matyti keli sudegę apversti automobiliai šalia apanglėjusio metalinio nuniokoto pastato karkaso ir besiveržiantys rudi dūmai.

Nuotraukose taip pat užfiksuoti gelbėtojai raudonais ir geltonais šalmais, nešantys žarnas liepsnoms gesinti.

Viename iš nukentėjusių pastatų buvo įsikūrusi bendrovė, kurioje teikiamos buitinės paslaugos, pavyzdžiui, rūbų ir batų taisymo.

Prezidentas V. Zelenskis pareiškė, kad šia ataka rusų pajėgos sąmoningai siekė terorizuoti civilius, ir pavadino Rusiją „šalimi žudike, teroristine šalimi“.

„Kiekvieną dieną Rusija naikina civilius gyventojus, žudo Ukrainos vaikus, nukreipia raketas į civilius objektus. Ten, kur nėra karinių [taikinių]. Kas tai, jeigu ne atviras terorizmo aktas?“ – sakoma prezidento žinutėje, paskelbtoje per platformą „Telegram“.

Prieš smūgį Vinycioje Ukrainos prezidento biuras pranešė, kad per pastarąją parą Rusijos pajėgų atakos šalyje nusinešė kitų penkių civilių gyvybes, o dar aštuoni žmonės buvo sužeisti.

Vidurio Ukraina pastaraisiais mėnesiais buvo laikoma santykinai saugiu prieglobsčiu, palyginti su rytiniu Donbaso regionu, kur per įnirtingas kovas Rusija užėmė kelis pramoninius miestus.

Vinycia, kur gyvena apie 660 000 žmonių, yra maždaug už 260 km į pietvakarius nuo sostinės Kyjivo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)