Prognozuojama, kad jau antrąkart per šią vasarą regione stebimas smarkus atšilimas tęsis iki savaitės vidurio, o kone didžiausi karščiai turėtų vyrauti Ispanijos pietuose.

„Manome, kad ketvirtadienis bus karščiausia šios kaitros bangos diena“, – paskelbė Ispanijos valstybinė meteorologijos agentūra AEMET.

Pasak tarnybos, slėniuose aplink tris dideles upes – Gvadjaną, Gvadalkivyrą ir Tachą – vyraus alinanti kaitra, svyruosianti ties 40 laipsnių žyma.

Trečiadienį didžiojoje Ispanijos dalyje buvo paskelbtas aukščiausio lygio pavojus. AEMET pranešė, kad kai kurie regionai tiesiog „dūsta“ – ypač labiausiai paveiktose pietinėje Andalūzijoje, pietvakarinėje Estremadūroje ir šiaurės vakarinėje Galisijoje.

Šalies Sveikatos apsaugos ministerija patarė žmonėms gerti daug skysčių, dėvėti lengvus drabužius ir būti pavėsyje arba kondicionuojamose patalpose, kad nebūtų sutrikdytos jų „gyvybinės funkcijos“.

Aukščiausia temperatūra trečiadienį buvo užfiksuota Andalūzijos mieste Almonte, kur termometrų stulpeliai 17 val. 30 min. vietos (18 val. 30 min. Lietuvos) laiku buvo pakilę iki 45,6 laipsnio žymos.

Dar keliuose pietiniuose miestuose, tokiuose kaip Sevilija ir Kordoba, temperatūra viršijo 44 laipsnių ribą.

Vakarų Ispanijoje, netoli sienos su Portugalija, miškų gaisrai jau išdegino mažiausiai 3,5 tūkst. ha plotą.

Vyriausybės duomenimis, nuo sausio 1 dienos iki liepos 3-osios Ispanijoje išdegė daugiau nei 70,3 tūkst. ha miškų – beveik dvigubai daugiau nei vidutiniškai per pastarąjį dešimtmetį.

Miškų gaisrai Prancūzijoje

Prognozuojama, kad savaitės pabaigoje karščiai Ispanijoje atslūgs, tačiau tvankūs orai gali tęstis Europos šiaurės vakaruose, frontui slenkant Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės.

Britanijoje paskelbtas „geltonasis“ pavojaus lygis – antrasis aukščiausias pagal tribalę skalę. Be to, vienas britų klimato stebėjimo pareigūnas perspėjo apie tikimybė, kad gali būti viršytas JK temperatūros rekordas – 38,7 laipsnio – užfiksuotas 2019 metų liepos 25-ąją Kembridžo botanikos sode.

Prancūzijos meteorologijos tarnybos taip pat perspėjo, kad situacija „taps intensyvi nuo sekmadienio iki antradienio“: temperatūra gali viršyti 40 laipsnių ribą, o trečiadienį sumažėti.

Pietvakarių Prancūzijoje nuo antradienio siautėja miško gaisras, į pietus nuo Bordo nusiaubęs 1 tūkst. ha pušynų ir privertęs iš namų evakuoti 150 žmonių.

Netoli Pilato kopos – aukščiausios Europoje smėlio kopos – kitas gaisras prarijo apie 700 ha senų pušų, pranešė vietos pareigūnai. Dėl liepsnų teko evakuoti apie 6 tūkst. šalia kopos stovyklavusių poilsiautojų.

Toliau nuo pakrantės esančio Prancūzijos Gijoso miestelio apylinkėse buvo evakuota 500 žmonių, nes jų namams kilo grėsmė dėl plintančio gaisro.

„Liepsnos buvo ant medžių viršūnių 30 m aukštyje“, – naujienų agentūrai AFP sakė merė Mylene Doreau.

„Matėme, kaip jos juda miestelio link, buvo baisu“, – pridūrė ji.

Su liepsnomis regione grūmėsi apie 600 ugniagesių ir vandenį pilantys orlaiviai.

Siekdami sumažinti atsitiktinio gaisro riziką, kai kurie miestai, įskaitant Tulūzą ir Lurdą, ketvirtadienį pakoregavo Bastilijos paėmimo dienos minėjimo programą. Nimas visiškai atšaukė tradicinius fejerverkus.