Graikijoje atostogaujantys rusų turistai skundėsi neva vietiniai gyventojai juos žemina.

Matydami keliautojus iš Rusijos, žmonės neva ėmė rodyti pirštais, šaukdami: „F*%k rusus!“ – ir bandė sugadinti jų turtą. „Lenta.RU“ rašo, kad Koso saloje atostogavusi rusė esą nukentėjo nuo britų rankų.

„Nusprendėme pasivaikščioti pakrante. Grįžtame, o mūsų daiktai išmėtyti, maistas smėlyje, batai išmėtyti“, – skundėsi turistė. Jos žodžiais, po to britai jai šaukė: „F*%k Russians!“

Kita rusė pasakojo, neva jai Atėnuose teko susidurti su patyčiomis. Anot jos, sėdėdama kavinėje ji išgirdo ją įžeidinėjantį nepažįstamąjį: „Įsivaizduok: tu niekam netrukdai, o į tave vos ne pirštu baksnoja čiulbėdami: „Neturėtum čia būti, sėdėk namie ir nesidaryk gėdos“.

Kelionių agentai Graikijoje teigia, kad keliautojams iš Rusijos tikrai geriau neišvykti iš turistinių vietovių, kad nepatektų į nemalonias situacijas. Vietos žiniasklaida rašė apie aštrią Graikijos gyventojų ir svečių reakciją į rusų kalbą. Viename turguje moteris, išgirdusi rusų pokalbį, į veidą jiems papurškė pipirinių dujų.

Tuo metu „Tez Tour Greece“ direktorius Dimitris Haritidis sakė, kad kelionių bendrovės Graikijoje nesulaukė nė vieno rusų turistų kreipimosi dėl vietos gyventojų agresijos ar neigiamų nuotaikų apraiškų.

Kaltinimus rusofobija išgirdęs D. Haritidis sakė, kad populiari kurortinė Europos šalis vis dar draugiška ir svetinga keliautojams iš Rusijos.

Birželio pabaigoje Rusijos užsienio reikalų ministerijos (URM) Ketvirtojo Europos departamento direktorius Jurijus Pilipsonas pareiškė, kad Graikija nebėra saugi šalis ilsėtis Rusijos piliečiams.

„Nesiliaujant antirusiškai oficialių Graikijos asmenų retorikai, šalies masinės informacijos priemonėms tiražuojant dezinformaciją apie įvykius Ukrainoje, o Rusijos informacijos šaltiniai seniai užblokuoti, vis gauname pranešimų apie diskriminacijos ir net tiesioginės agresijos rusų ir rusakalbių piliečių atžvilgiu atvejus“, – teigė Rusijos URM atstovas. Anot jo, pasitaikė netgi sumušimo atvejų.

Be to, pasak J. Pilipsono, Graikijos bankai dažniausiai laisvai traktuoja Europos Sąjungos įvestas ribojamąsias priemones ir „blokuoja rusų sąskaitas dėl jų tautybės“.

Anot jo, rusai skundžiasi jų teisių ir interesų pažeidinėjimu, Rusijos tyrimų komitetas neva jau iškėlė kelias bylas.

„Rekomenduojame piliečiams incidentų atveju kreiptis į kompetentingas Graikijos institucijas, kad kaltininkai būtų patraukti atsakomybėn. Rusijos konsulinės pagalbos teikimo galimybės dabar labai ribotos, kadangi sumažėjo diplomatinis personalas, be to, mūsų oficialūs paklausimai dažnai lieka be atsako“, – tvirtino J. Pilipsonas.

Balandį Graikija išsiuntė 12 Rusijos diplomatų.