"Įstatymas ir teisingumas" pirmininkas sakė, kad jo partijos frakcija Seime pasiūlymą dėl pirmalaikių rinkimų pateiks vėliausiai iki balandžio 6 dienos.

Neatmetama galimybė, kad konservatoriai koaliciją gali sudaryti su populistine "Savigyna" ir Valstiečių sąjunga ir kad iš dabartinio "stabilizacijos pakto" partnerių gretų gali pasitraukti ultrakatalikiška Lenkijos šeimų lyga, kurios lyderį Romaną Giertychą J.Kaczynskis vadino "nenuspėjamu" politiku.

Vienas "Savigynos" lyderių, europarlamentaras Ryszardas Czarneckis sakė, kad jo partija yra pasirengusi sudaryti koaliciją su "Įstatymu ir teisingumu", tačiau tuo pačiu reikalautų atitinkamų permainų vyriausybėje.

Pasak jo, vicepremjeru ir žemės ūkio ministru turėtų tapti partijos pirmininkas Andrzejus Lepperis, be to, "Savigyna" norėtų kontroliuoti Aplinkos apsaugos ir Darbo ministerijas.

Valstiečių sąjungos pirmininkas, buvęs premjeras Waldemaras Pawlakas taip pat neatmeta galimybės sudaryti koaliciją su konservatyviaisiais, tačiau jokių reikalavimų kol kas nekelia.

Jeigu būtų suformuota tokia koalicija, ji iš 460 vietų Seime turėtų 235.

Tuo tarpu opozicijoje esančios Pilietinės platformos lyderis Donaldas Tuskas sekmadienį pareiškė, jog pasiūlymą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų parems tik su dviem sąlygom: jie turėtų įvykti rudenį drauge su savivaldybių rinkimais, nes rinkimų organizavimas kainuoja apie 200 mln. zlotų (177 mln. litų).

Be to, opozicijos lyderis siūlo keisti rinkimų įstatymą, kad juos laimėjusi partija galėtų perimti visą valdžią, tačiau su tuo nesutinka J.Kaczynskis.

Jeigu Pilietinė platforma pirmalaikių rinkimų neparems, "Įstatymui ir teisingumui" nepavyks surinkti 307 balsų tokiam įstatymui priimti, nes kol kas už pirmalaikius seimo rinkimus pasisako tik Kairiųjų demokratų sąjunga.

Todėl politologai mano, kad realiausias politinis sprendinys yra tvirta valdančioji koalicija.

Visuomenės apklausos rodo, kad net 52 proc. lenkų, kuriems jau įkyrėjo nesibaigiantys politikų ginčai, norėtų pirmalaikių Seimo rinkimų. 23 proc. šalies gyventojų pritaria tam, kad jie būtų surengti pavasarį, o 27 proc. norėtų, kad jie įvyktų rudenį. 34 proc. lenkų norėtų, jog viskas liktų taip, kaip yra dabar.