JAE prezidentas šeichas Mohamedas bin Zayedas Al Nahyanas šį pažadą išsakė pirmąkart kreipdamasis į tautą nuo gegužės, kai perėmė energijos išteklių turtingos valstybės vadovo pareigas, mirus jo netikram broliui.

„Toliau stiprinsime mūsų šalies kaip patikimos energijos tiekėjos pozicijas ir palaikysime pasaulio energetinį saugumą kaip fundamentalų pasaulio ekonomikos augimo ir plėtros variklį“, – per televiziją kalbėjo prezidentas.

Šis pažadas nuskambėjo JAV prezidentui Joe Bidenui anksčiau trečiadienį atvykus į Izraelį ir pradėjus kelionę po Vidurinius Rytus, per kurią jis taip pat aplankys svarbią naftos eksportuotoją Saudo Arabiją.

Jo kelionė į Rijadą laikoma dalimi pastangų stabilizuoti naftos rinką, supurtytą Rusijos invazijos į Ukrainą ir dėl to paskelbtų sankcijų Maskvai.

Pastarosiomis dienomis naftos kaina smuktelėjo žemiau 100 JAV dolerių (eurų) už barelį, bet tebėra aukštesnė, lyginant su istorine norma.

Prognozuojama, kad J. Bidenas mėgins įtikinti didžiausią naftos eksportuotoją Saudo Arabiją padidinti tiekimą, kad būtų tvariai sumažintos energijos išteklių kainos, pastaraisiais mėnesiais skatinusios infliaciją visame pasaulyje.

Anksčiau trečiadienį Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) perspėjo, kad pasaulio ekonomikos atsigavimas gali būti sutrikdytas, jeigu vyriausybės nesiims priemonių degalų kainoms ir vartojimui mažinti.

TEA taip pat prognozavo, kad naftos paklausa toliau didės ir tikriausiai viršys pasiūlą.

Agentūra pažymėjo, kad pasaulio pajėgumai padidinti gavybą menki. Saudo Arabijos ir Jungtinių Arabų Emyratų bendri rezervinės gavybos pajėgumai rugpjūtį sumažės iki 2,2 mln. barelių per dieną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją