Į Sh. Abe buvo iš arti šauta penktadienį per kampanijos renginį Naros mieste, jam sakant kalbą. Buvęs premjeras nužudytas kelios dienos prieš parlamento aukštųjų rūmų rinkimus, kuriuose jo partija sustiprino savo pozicijas valdžioje.

Sh. Abe nužudymu įtariamas 41 metų Tetsuya Yamagami yra sulaikytas ir policijai sakė, jog į politiką taikėsi manydamas, kad jis yra susijęs su jo nekenčiama organizacija.

Nors laidotuvių apeigose gali dalyvauti tik šeimos nariai ir artimi draugai, prie Tokijo Dzodžiodži šventyklos susirinko daug žmonių, norinčių pareikšti pagarbą ilgiausiai Japonijos premjero poste dirbusiam žmogui. Dalis ilgose eilėse stovėjusių žmonių vilkėjo juodai.

„Negaliu nusikratyti liūdesio, tad atėjau čia padėti gėlių ir pasimelsti“, – naujienų agentūrai AFP sakė 41 metų konsultantas Tsukasa Yokawa. Jis Sh. Abe pavadino „didžiu ministru pirmininku, daug padariusiu dėl Japonijos iškilimo“ pasaulinėje scenoje.

„Tai niekinga“, – sakė 51 metų slaugytojos padėjėja Yuko Takehisa, gyvenanti Kanagavoje netoli Tokijo.

„Buvo galima padaryti daugiau, kad to nenutiktų“, – sakė ji ir pasiskundė, kad „niekas nepranešė“ apie T. Yamagami policijai, nors jis prieš išpuolį, kaip teigiama, išbandė savadarbį šaunamąjį ginklą.

Nacionalinės visuomenės saugumo komisijos pirmininkas Satoshi Ninoyu – ministrų kabineto narys, atsakingas už nacionalinę policiją – antradienį pažadėjo nuodugniai išstudijuoti bet kokius galimus trūkumus užtikrinant saugumą.

Vietos policija jau pripažino garsaus politiko, prie kurio užpuolikas vidury dienos priėjo iš už nugaros, apsaugos programos trūkumus.

Policija per kratą įtariamojo namuose surado šratų ir kitų galimų komponentų tokiam primityviam ginklui, koks buvo panaudotas per išpuolį, antradienį pranešė japonų žiniasklaida, remdamasi apie tyrimą informuotais šaltiniais.

Užuojautos pareiškimai

T. Yamagami trejus metus tarnavo Japonijos kariniame jūrų laivyne ir, kaip pranešama, tyrėjams sakė, kad dėl jo motinos aukų vienai religinei organizacijai šeima patyrė finansinių sunkumų.

Pietų Korėjoje 6-ajame dešimtmetyje įkurta Susivienijimo Bažnyčia pirmadienį paskelbė, kad T. Yamagami motina jai priklausė, bet nekomentavo jokių jos galimai paaukotų sumų.

Sh. Abe nužudymas sukėlė šoką ir pasipiktinimą Japonijoje ir pasaulyje, į Tokiją plūsta užuojautos pareiškimai.

Užsienio reikalų ministras Yoshimasa Hayashi antradienį sakė, kad iš 259 valstybių, teritorijų ir tarptautinių organizacijų gauta per 1,7 tūkst. užuojautos žinučių.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pirmadienį asmeniškai nuvyko į Tokiją pareikšti užuojautos dėl buvusio ministro pirmininko, artimo Jungtinių Valstijų sąjungininko, nužudymo. Per šį iš anksto neplanuotą apsilankymą A. Blinkenas pavadino Sh. Abe „žmogumi, turėjusiu viziją“.

Taivano viceprezidentas Williamas Lai pirmadienį taip pat netikėtai apsilankė Japonijoje, kur išreiškė pagarbą Sh. Abe, pranešė taivaniečių žiniasklaida.

Šis vizitas gali išprovokuoti Pekino įtūžį, nes Kinija laiko Taivaną savo teritorijos dalimi, bet Y. Hayashi sakė, kad W. Lai atvyko privačiai ir kad Japonijos politika dėl darbinių nevyriausybinių santykių su Taivanu nepasikeitė.

Po antradienio laidotuvių Sh. Abe palaikai bus vežami pro kai kurias su politika susijusias garsias Tokijo vietas, įskaitant premjero rezidenciją ir šalies parlamentą.

Vieši atminimo renginiai turėtų vykti vėliau, užsimenama, kad juose galėtų dalyvauti svarbiausi užsienio politiniai lyderiai, bet jokių detalių kol kas nepaskelbta.

Sh. Abe, ilgiausiai dirbęs Japonijos ministras pirmininkas, buvo politikų šeimos palikuonis ir tapo jauniausiu pokario premjeru, kai 2006-aisiais, būdamas 52-ejų, iškilo į valdžią.

Jis atsistatydino 2020-aisiais, baigiantis jo antrai kadencijai, dėl sveikatos problemų.

Jo griežtos, nacionalistinės pažiūros, ypač jo troškimas peržiūrėti pacifistinę Japonijos konstituciją, skaldė visuomenę, jis išgyveno ne vieną politinę audrą, įskaitant įtarimus dėl kronizmo.

Tačiau kiti giria jo ekonominę strategiją, pramintą „Abenomika“, ir jo pastangas įtvirtinti Japonijos pozicijas pasaulinėje scenoje, taip pat ir puoselėjant glaudžius ryšius su ankstesniu JAV prezidentu Donaldu Trumpu.