Japonų žiniasklaidos pranešimuose kaip galimas nusikaltimo motyvas minimas didelės įtariamojo motinos finansinės aukos ir vėlesnis jos bankrotas. Bažnyčios vadovas Tomihiro Tanaka atsisakė išsamiau komentuoti klausimą apie paaukotas lėšas, nes atliekamas policijos tyrimas. Jis nesileisdamas į detales patvirtino, kad kai kurie žmonės dosniai aukojo Bažnyčiai, bet pabrėžė, jog nė vienas iš jų nebuvo verčiamas to daryti.

Pranešimuose, kuriuose Sh. Abe susiejamas su piniginėmis problemomis, teigiama, kad Tetsuya Yamagami, sulaikytas įvykio vietoje po penktadienį surengto išpuolio, dėl savo šeimos finansinės padėties kaltino Susivienijimo Bažnyčią.

„Mėginimas suprasti, kaip tokia neapykanta galėjo paskatinti įvykdyti nužudymą, visiškai glumina“, – viename Tokijo viešbutyje žurnalistams sakė T. Tanaka.

Pasak jo, nei T. Yamagamis, nei Sh. Abe nepriklausė Bažnyčiai, o buvęs premjeras rėmė tik jos pastangas skatinti taiką regione.

Nors policija konkrečiai nepaminėjo šio judėjimo, japonų žiniasklaida nurodė, kad kalbama apie velionio Sun Myung Moono įkurtą Susivienijimo Bažnyčią Japonijoje, dar žinomą kaip Šeimų federacija už taiką ir susivienijimą pasaulyje. Remiantis kai kuriais pranešimais, grindžiamais anoniminiais šaltiniais, T. Yamagami manė, kad Sh. Abe yra susijęs su šia organizacija.

T. Tanaka atmetė tokius Japonijos žiniasklaidos pranešimus kaip spėliones ir pabrėžė, kad įtariamojo motyvas vis dar nėra aiškus.

Sh. Abe buvo nužudytas Japonijos vakarinėje Naros prefektūroje, kur jis sakė agitacinę kalbą prieš sekmadienį vykusius parlamento rinkimus. Pašautas iš savadarbio ginklo Sh. Abe susmuko ir vėliau mirė ligoninėje.

„Tai yra įvykis, kurio niekada neturėjo įvykti, esu labai pasipiktinęs, – sakė T. Tanaka, žemai nusilenkdamas. – Man veria širdį, kad Japonija neteko mylimo ir gerbiamo lyderio.“

Nusilenkimas yra japonų etiketo dalis pareiškiant užuojautą ir nebūtinai reiškia, kad pripažįstama kaltė.

T. Tanaka paskubėjo savo Bažnyčios vardu atsiriboti nuo žmogžudystės. Jis pabrėžė, kad nėra duomenų, kad T. Yamagami kada nors būtų dalyvavęs pamaldose ar kitame religiniame renginyje, nors vaikystėje jį galėjo atvesti motina.

Įtariamojo motina, prisijungusi prie šio judėjimo 10-ojo dešimtmečio pabaigoje pastaruoju metu Susivienijimo Bažnyčios renginiuose dalyvaudavo maždaug kartą per mėnesį. T. Tanakos teigimu, pasitaikydavo daug metų, kai ji išvis neateidavo.

Nors Bažnyčioje būta su aukomis susijusių skandalų, 2009 metais buvo sugriežtintos taisyklės ir nuo to laiko didesnių nesklandumų nekildavo, teigė organizacijos vadovas.

„Aukų suma priklauso nuo kiekvieno žmogaus, – sakė jis. – Esame dėkingi tiems, kas aukoja dideles sumas, tačiau nieko nereikalaujama.“

Pasak japonų žiniasklaidos, T. Yamagami motina 2002 metais paskelbė apie bankrotą, tačiau atitinkamų 20 metų senumo įrašų nepavyko patvirtinti. Tuo metu T. Tanaka pareiškė, kad šio sprendimo aplinkybės nežinomos.

T. Yamagami yra sulaikytas ir negali pateikti komentarų.

Įtakinga religinė grupė

Susivienijimo Bažnyčia per daugelį metų buvo įsivėlusi į tam tikras kontroversijas. Nuo organizacijos įkūrimo 1954 metais Sun Myung Moonas sukūrė verslo imperiją, valdančią šimtas įmonių daugiau nei pustuzinyje šalių: nuo ligoninių ir universitetų iki laikraščių ir baleto trupės.

Tarp prieštaringai vertinamų praktikų išsiskiria masinės tuoktuvės arba primestos santuokos, kai dažnai sutuokiami iš skirtingų šalių atvykę sekėjai. Tokiais ritualais neva siekiama sukurti daugiakultūrį religinį pasaulį. Masinės vestuvės buvo rengiamos Niujorko arenoje „Madison Square Garden“.

Japonijoje Susivienijimo Bažnyčiai priklauso garsios aktorės, o politikai palaiko su šia grupe draugiškus ryšius dėl jos įtakos visuomenei. Japonijos atšaka buvo įkurta 1959 metais. Bažnyčios atstovo Ahn Ho-yeulo duomenimis, Japonijoje Bažnyčia turi 300 tūkst. narių, o Pietų Korėjoje – dar 150–200 tūkst. sekėjų.

Bažnyčios įsitikinimai grindžiami idėja, kad Dievas nori, kad taika ir harmonija pasaulyje įsivyrautų per meilę santuokoje ir šeimoje.

Daugumos japonų dvasingumas ir folkloras glaudžiai persipynę tiek su šintoizmu, tiek su budizmu.