Rinkimai vyko praėjus kelioms dienoms po buvusio ministro pirmininko Shinzo Abe nužudymo.

Buvusio premjero valdančioji Liberalų demokratų partija (LDP) ir jos koalicijos partnerė „Komeito“ sustiprino savo pozicijas ir laimėjo daugiau nei 75 iš 125 vietų aukštuosiuose parlamento rūmuose, skelbia šalies leidiniai.

Šios partijos priklauso dviejų trečdalių balsų daugumai, norinčiai iš dalies pakeisti pacifistinę šalies konstituciją ir taip sustiprinti šalies karinį vaidmenį pasaulinėje arenoje, o tai buvo ilgametis Sh. Abe tikslas.

Dar prieš buvusio ministro pirmininko nužudymą buvo tikimasi, kad LDP ir „Komeito“ įtvirtins savo daugumą, nors galutinis mandatų skaičius dar bus kruopščiai analizuojamas siekiant nustatyti, ar šis išpuolis sustiprino paramą valdantiesiems.

„Manau, yra svarbu, kad mes sugebėjome užbaigti rinkimų procesą“, – nacionaliniam transliuotojui pareiškė ministras pirmininkas Fumio Kishida ir pridūrė, jog nori spręsti pandemijos ir infliacijos problemas, taip pat su Ukraina susijusius klausimus.

Prieš balsavimą F. Kishida tvirtino, kad rinkimai bus surengti nepaisant Sh. Abe nužudymo, ir aiškino, jog „niekada neturime leisti, kad smurtas nuslopintų kalbą per rinkimus, kurie yra demokratijos pagrindas“.

Opozicinės Konstitucinės demokratinės partijos, kuri, kaip prognozuota, prarado kelias vietas, lyderis Kenta Izumi, pripažindamas pralaimėjimą, sakė, kad akivaizdu, jog „rinkėjai nenorėjo atsitraukti nuo LDP ir patikėti mums vadovauti vyriausybei“, rašo „Kyodo News“.

Rinkėjų aktyvumas siekė 52 proc., skelbia vietos žiniasklaida.

Sh. Abe buvo pašautas penktadienį vakariniame Naros regione ir mirė vietos ligoninėje. Šeštadienį jo palaikai buvo atgabenti į jo šeimos namus Tokijuje.

Penktadienio rytą įvykdyta Sh. Abe žmogžudystė sukrėtė visą šalį ir net visą pasaulį. Užuojautą pareiškė net tokios šalys kaip Kinija ar Pietų Korėja, su kuriomis Sh. Abe santykiai kartais būdavo sudėtingi.

Buvusio premjero nužudymu kaltinamas 41 metų Tetsuya Yamagami yra suimtas. Tyrėjams jis sakė nusitaikęs į Sh. Abe manydamas, kad jis yra susijęs su viena neįvardinta organizacija.

Vietos žiniasklaida apibūdino šią organizaciją kaip religinę ir teigė, kad T. Yamagami šeima patyrė finansinių sunkumų dėl jo motinos aukų šiai grupei.

Niekad „labiau nesigailėjau“

Japonijoje, kur smurtinių nusikaltimų nedaug ir galioja griežti ginklų kontrolės įstatymai, rinkimų kampanijos renginiuose saugumo reikalavimai buvo laisvesni, bet po Sh. Abe nužudymo per F. Kishidos viešus pasirodymus saugumo priemonės buvo sugriežtintos.

Tačiau sekmadienį rinkimų apylinkėse galiojo įprastos saugumo priemonės. 79 metų Takao Sueki (Takao Suekis) sakė, kad balsavo atsižvelgdamas į tarptautinį nestabilumą, įskaitant Rusijos invaziją į Ukrainą.

„Stebėdamas dabartinį pasaulį, kiekvieną dieną galvoju, kaip Japonija susitvarkys su šia situacija“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Tai demokratinė šalis ir aš smerkiu smurto panaudojimą, siekiant ką nors pašalinti, – sakė vyras, paklaustas apie Sh. Abe nužudymą. – Tvirtai tikiu, kad jei žmonės nesutaria, jie turėtų tai spręsti dialogu.“

Policija pažadėjo atlikti „išsamų tyrimą“ dėl, anot Naros prefektūros policijos vadovo, Sh. Abe „apsaugos ir saugumo priemonių problemų“.

„Per visus metus, kai 1995-aisiais tapau policijos pareigūnu... niekad nejaučiau didesnės atgailos, niekad labiau nesigailėjau“, – šeštadienį vakare žurnalistams sakė pastebimai susijaudinęs Naros prefektūros policijos vadovas Tomoaki Onizuka.

Atsisveikinimas, laidotuvės

Sh. Abe biuras AFP nurodė, kad pirmadienį vakare bus surengtas atsisveikinimas su velioniu ir kad antradienį įvyksiančiose laidotuvėse dalyvaus tik šeima ir artimi draugai. Vietos žiniasklaida pranešė, kad viskas turėtų vykti Tokijo Dzodžiodži šventykloje.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, kuris lankosi Azijoje, pirmadienį atvyko į Tokiją iš anksto neskelbto vizito – asmeniškai pareikšti užuojautos dėl Sh. Abe, artimo Jungtinių Valstijų sąjungininko, nužudymo ir susitikti su F. Kishida.

Sh. Abe, ilgiausiai dirbęs Japonijos ministras pirmininkas, buvo politikų šeimos palikuonis ir tapo jauniausiu pokario premjeru, kai 2006-aisiais, būdamas 52-ejų, iškilo į valdžią.

Jo griežtos, nacionalistinės pažiūros, ypač jo troškimas peržiūrėti pacifistinę Japonijos konstituciją, skaldė visuomenę, jis išgyveno ne vieną politinę audrą, įskaitant įtarimus dėl kronizmo.

Tačiau kiti giria jo ekonominę strategiją, pramintą „Abenomika“, ir jo pastangas įtvirtinti Japonijos pozicijas pasaulinėje scenoje, taip pat ir puoselėjant glaudžius ryšius su ankstesniu JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

64 metų F. Kishida, kuris buvo laikomas vienu iš Sh. Abe palankiai vertinamų jo politinių įpėdinių, susiduria su reikšmingomis nepalankiomis aplinkybėmis, įskaitant augančias kainas ir energijos trūkumą, ypač po elektros krizę nulėmusių vasaros pradžios karščių.

F. Kishida artimiausiais mėnesiais turėtų pertvarkyti savo ministrų kabinetą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją