Pasak nacionalinio transliuotojo NHK, buvusio premjero valdančiajai Liberalų demokratų partijai (LDP) ir jos koalicijos partnerei „Komeito“ 125 vietų rūmuose turėtų atitekti nuo 70 iki 83 mandatų.

Kad LDP ir „Komeito“ sutvirtins savo daugumą, buvo prognozuota dar prieš Sh. Abe nužudymą, nors galutinis mandatų skaičius dar bus kruopščiai analizuojamas siekiant nustatyti, ar šis išpuolis sustiprino paramą valdantiesiems.

Japonija

„Manau, yra svarbu, kad mes sugebėjome užbaigti rinkimų procesą“, – nacionaliniam transliuotojui pareiškė ministras pirmininkas Fumio Kishida ir pridūrė, jog nori spręsti pandemijos ir infliacijos problemas, taip pat su Ukraina susijusius klausimus.

Prieš balsavimą F. Kishida tvirtino, kad rinkimai bus surengti nepaisant Sh. Abe nužudymo, ir aiškino, jog „niekada neturime leisti, kad smurtas nuslopintų kalbą per rinkimus, kurie yra demokratijos pagrindas“.

Penktadienio rytą įvykdyta Sh. Abe žmogžudystė sukrėtė visą šalį ir net visą pasaulį. Užuojautą pareiškė net tokios šalys kaip Kinija ar Pietų Korėja, su kuriomis Sh. Abe santykiai kartais būdavo sudėtingi.

Buvusio premjero nužudymu kaltinamas 41 metų Tetsuya Yamagami yra suimtas. Tyrėjams jis sakė nusitaikęs į Sh. Abe manydamas, kad jis yra susijęs su viena neįvardinta organizacija.

Vietos žiniasklaida apibūdino šią organizaciją kaip religinę ir teigė, kad T. Yamagami šeima patyrė finansinių sunkumų dėl jo motinos aukų šiai grupei.

Niekad „labiau nesigailėjau“

Japonijoje, kur smurtinių nusikaltimų nedaug ir galioja griežti ginklų kontrolės įstatymai, rinkimų kampanijos renginiuose saugumo reikalavimai buvo laisvesni, bet po Sh. Abe nužudymo per F. Kishidos viešus pasirodymus jie saugumo priemonės buvo sugriežtintos.

Tačiau sekmadienį rinkimų apylinkėse galiojo įprastos saugumo priemonės. 79 metų Takao Sueki sakė, kad balsavo atsižvelgdamas į tarptautinį nestabilumą, įskaitant Rusijos invaziją į Ukrainą.

„Stebėdamas dabartinį pasaulį, kiekvieną dieną galvoju, kaip Japonija susitvarkys su šia situacija“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Tai demokratinė šalis ir aš smerkiu smurto panaudojimą, siekiant ką nors pašalinti, – pridūrė vyras, paklaustas apie Sh. Abe nužudymą. – Tvirtai tikiu, kad jei žmonės turi nesutarimų, jie turėtų juos spręsti dialogo pagalba.“

Policija pažadėjo atlikti „išsamų tyrimą“ dėl, anot Naros prefektūros policijos vadovo, „problemų, susijusių su Abe apsaugos ir saugumo priemonėmis“.

„Manau, nepaneigiama, kad buvo problemų dėl apsaugos ir saugumo priemonių buvusiam ministrui pirmininkui Abe“, – šeštadienį vakare žurnalistams sakė Naros prefektūros policijos vadovas Tomoaki Onizuka.

„Per visus metus, kai 1995-aisiais tapau policijos pareigūnu, per ilgiau kaip 27 metus besitęsiančią mano karjerą nejaučiau didesnės atgailos, labiau nesigailėjau nei dabar“, – pastebimai susijaudinęs sakė policijos viršininkas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją