Pasak J. Bideno, jo pozicija žmogaus teisių gynimo klausiu yra aiški. Per tokias užsienio keliones pagrindinės laisvės visada yra darbotvarkėje, „per šią kelionę taip pat“, pabrėžė JAV prezidentas.

J. Bidenas, trečiadienį pradėdamas savo kelionę Artimuosiuose Rytuose, pradžioje lankysis Izraelyje, o penktadienį vyks toliau į Saudo Arabiją. Prieš savo išrinkimą prezidentu J. Bidenas sakė, kad karalystė dėl vyriausybę kritikavusio žurnalisto Jamalo Khashoggio nužudymo turi būti traktuojama kaip „parijų“ valstybė.

J. Bidenui atėjus į valdžią, JAV vyriausybė paskelbė žvalgybos ataskaitą, kurioje teigiama, kad Saudo Arabijos kronprincas ir de facto vadovas Mohammedas bin Salmanas „palaimino“ J. Khashoggio nužudymą 2018 metais. Rijadas tai neigia.

Dėl energijos krizės, kurią lėmė Ukrainos karas, J. Bidenas pastaruoju metu pakeitė savo kursą dėl nafta turtingos šalies. Manoma, kad jis per savo vizitą kitą savaitę spaus Saudo Arabiją didinti naftos gavybą.

Ypač kritikų pasipiktinimą kelią planuojamas J. Bideno susitikimas su kronprincu, kuris bus karaliaus Salmano delegacijos narys. „Mano, kaip prezidento, uždavinys yra padaryti mūsų šalį stiprią ir saugią, - rašė dabar J. Bidenas. – Turime pasipriešinti Rusijos agresijai, užimti kiek įmanoma geriausią poziciją, kad pranoktume Kiniją ir siekti didesnio stabilumo svarbiame pasaulio regione“.

„Kad tai pasiektume, turime tiesiogiai bendradarbiauti su šalimis, kurios gali turėti įtakos šiems rezultatams. Saudo Arabija yra viena šių šalių“, - pažymėjo J. Bidenas. Esą nuo pat pradžių jo tikslas buvo iš naujo apibrėžti santykius su ilgamete sąjungininke, o ne juos nutraukti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją