Maskva vetavo Airijos ir Norvegijos rezoliucijos projektą, pagal kurį dar metus būtų tęsiamas gyvybiškai svarbus pagalbos mechanizmas karo draskomoje šalyje. Kinija susilaikė, kitos 13 valstybių narių balsavo už. JT rezoliucija dėl humanitarinės pagalbos Sirijai mechanizmo galioja nuo 2014 m., tačiau sekmadienį jos galiojimas baigsis. Šis mechanizmas leidžia JT tiekti svarbią pagalbą per sienos kirtimo punktus į tas šalies dalis, kurių Damasko vyriausybė nekontroliuoja.

Nepatvirtinta ir atsakomoji Rusijos rezoliucija, kuri būtų įpareigojusi, kad Bab al-Hawos sienos kirtimo punktas Šiaurės Vakarų Sirijoje liktų atidarytas dar šešis mėnesius. Be Rusijos, už rezoliuciją balsavo tik Kinija, JAV, Didžioji Britanija ir Prancūzija buvo prieš, 10 kitų dabartinių Saugumo Tarybos narių susilaikė.

Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybę remianti Rusija ne kartą leido suprasti, kad norėtų uždaryti Bab al Hawą – paskutinį iš kadaise buvusių keturių sienos kirtimo punktų. "4,1 mln. žmonių Šiaurės Vakarų Sirijoje priklausomi nuo humanitarinės pagalbos. Ir šiandien Rusija vienintelė blokavo maistą, sauskelnes, vaistus ir būtiniausius reikmenis", – tviteryje parašė JAV ambasadorė JT Linda Thomas-Greenfield.

Rusijos ambasadoriaus JT pavaduotojas Dmitrijus Polianskis apkaltino Vakarų kolegas politiniais žaidimais ir melagingais pareiškimais.

2021 m. pagalbos mechanizmas buvo pratęstas vieneriems metams pasiekus kompromisą, kurį Rusija ir JAV tuo metu pasveikino kaip „lūžio tašką“. Jungtinės Tautos ir pagalbos organizacijos ne kartą perspėjo apie humanitarinę katastrofą, jei mechanizmas nebus pratęstas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)