JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, kuriuo pasekė nemažai kitų šalių užsienio reikalų vadovų, nenorėjo dalyvauti bendroje fotosesijoje su Rusijos atstovu, pranešė Japonų agentūra „Kyodo“.

Pats S. Lavrovas, komentuodamas tokį kolegų žingsnį Rusijos propagandinei žiniasklaidai, pareiškė nieko ir nekvietęs fotografuotis.

„Kalbant apie susitikimus su manimi, pareiškimus, kad jie su manimi nesifotografuos. Na, aš nieko nekviečiau fotografuotis. Ir apskritai aš niekur nekviečiau. Indonezija mane pakvietė“, – sakė jis.

A. Blinkenas bei dar keli diplomatai atsisakė ir susitikti su S. Lavrovu. Rusijos užsienio reikalų ministras tada pareiškė, kad „nebėgios“ paskui JAV siekdamas derybų.

„Ne mes atsisakome bendravimo, jo atsisako Jungtinės Valstijos“, – sakė S. Lavrovas žurnalistams per pokalbius Balio saloje. „Mes nelakstome iš paskos siūlydami susitikimus“, – pridūrė jis.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova penktadienį ryte interviu agentūrai dpa patvirtino, kad S. Lavrovas iš G20 susitikimo išvyks anksčiau, nei numatyta.

„S. Lavrovas vis dar veda dvišales derybas, tada kalbėsis su spauda ir išvyks“, – teigė ji. Tai reiškia, kad S. Lavrovas po pietų nebedalyvaus G20 susitikimuose ir oficialioje vakarienėje.

S. Lavrovas išėjo iš rytinės sesijos Vokietijos užsienio reikalų ministrei Annalenai Baerbock sukritikavus Maskvą dėl invazijos, sakė diplomatai.

Jis taip pat išėjo iš popietinės sesijos, prieš Ukrainos užsienio reikalų ministro Dmytro Kulebos virtualų kreipimąsi į ministrus. S. Lavrovo nebuvo ir A. Blinkenui smerkiant Rusiją.

Jei Vakarų šalys tikisi padėti Ukrainai mūšio lauke iškovoti pergalę prieš Rusiją, tikriausiai derybos neturi prasmės, sakė S. Lavrovas prieš anksti išvykdamas iš Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikimo.

Sergejus Lavrovas

Jei Europos Sąjunga ir JAV nori padėti Ukrainai laimėti, „tada mes tikriausiai neturime apie ką diskutuoti su Vakarais“, teigė S. Lavrovas, sakydamas baigiamąją kalbą Indonezijos Balio viršūnių susitikime.

S. Lavrovas penktadienį apkaltino Vakarų valstybes, kad jos skatina Ukrainą „naudoti jų ginklus“, ir kritikavo Vakarų šalis, kad šios vaizduoja Rusiją kaip „agresorę“ ir „okupantę“, neįvertindamos faktų vietoje. Jis taip pat kritikavo Vakarų sankcijas, pritaikytas Rusijai po invazijos pradžios vasario mėnesį.

S. Lavrovas sakė atvykęs į G20 viršūnių susitikimą, kad susidarytų įspūdį, „kuo kvėpuoja Vakarai“.

Blinkenas – Lavrovui: Ukraina nėra jūsų šalis

Vienas Vakarų pareigūnas anksčiau pranešė, kad A. Blinkenas per uždaras G20 derybas Balyje tiesiogiai kreipėsi į Rusijos kolegą, reikalaudamas, kad Maskva leistų išvežti grūdus iš karo krečiamos Ukrainos.

„Mūsų kolegoms iš Rusijos: Ukraina nėra jūsų šalis. Jos grūdai nėra jūsų grūdai. Kodėl blokuojate uostus? Turite leisti išvežti grūdus“, – kalbėjo A. Blinkenas.

Aukščiausiems Rusijos ir JAV pasiuntiniams penktadienį susirinkus į Didžiojo dvidešimtuko (G20) užsienio reikalų ministrų grupės susitikimą Indonezijoje, jo šeimininkas nedelsdamas pareiškė, kad karas Ukrainoje turi baigtis, o nesutarimai išspręsti derybomis.

Visą dieną truksiančiose derybose dalyvauja JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. Vašingtonas siekia įgyti didžiausių pasaulio ekonomikų paramą, kad galėtų daryti spaudimą Maskvai dėl invazijos į kaimyninę šalį.

Pradėdamas susitikimą kurortinėje Balio saloje Indonezijos užsienio reikalų ministras Retno Marsudi tiesiogiai kalbėjo apie karą. „Mūsų pareiga baigti karą kuo greičiau ir išspręsti nesutarimus prie derybų stalo, o ne mūšio lauke“, – sakė R. Marsudi, S. Lavrovas tuo metu buvo kambaryje.

Balyje A. Blinkenas taip pat sieks atnaujinti dialogą su Pekinu, pirmą kartą per daugelį mėnesių, kai tvyrojo įtampa dėl virtinės problemų, įskaitant Taivaną, jis surengs derybas su kolega iš Kinijos Wang Yi. Per G20 susitikimą bus siekiama spręsti problemas, susijusias su karo poveikiu maisto ir energetiniam saugumui, pasaulio ekonomikos atsigavimu po koronaviruso pandemijos ir klimato kaitos žala. Tačiau A. Blinkenas vengs tiesioginio susitikimo su S. Lavrovu ir pabrėš, kad dėl pasaulinės maisto ir energijos krizės kalta Maskva.

Šeimininkai iš dalies išsprendė JAV susirūpinimą dėl S. Lavrovo dalyvavimo, pakvietę Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį į vėliau šiais metais vyksiantį G20 viršūnių susitikimą, o užsienio reikalų ministrą Dmytro Kulebą – į penktadienio susitikimą. Tačiau G20 ministrų vadinamosios šeimos nuotraukos, kaip įprasta, nebus, naujienų agentūrai AFP sakė Indonezijos vyriausybės pareigūnas.

Penktadienį į salą atvykusį A. Blinkeną buvo galima pamatyti kalbantis su Pietų Afrikos Respublikos užsienio reikalų ministru, o tada jis įėjo į kambarį, kuriame buvo S. Lavrovas, pastarąjį kartą jiedu buvo susitikę sausį. Susitikimui prasidėjus, aukščiausias Rusijos diplomatas sėdėjo tarp Saudo Arabijos ir Meksikos užsienio reikalų ministrų.

Penktadienio susitikimas yra įžanga į lyderių viršūnių susitikimą Balyje lapkritį, jis bus skirtas pasauliniam atsigavimui po COVID-19 pandemijos.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellas neleis Rusijai pasinaudoti šiuo susitikimu kaip Ukrainos karo „propagandos forumu“, ketvirtadienį sakė jo atstovė.

A. Blinkeno pastangos sutelkti galingą Vakarų poziciją prieš Rusiją sumenko, kai Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ketvirtadienį atsistatydino iš Konservatorių partijos lyderio pareigų. Tai paskatino Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministrę Liz Truss sutrumpinti kelionę į Balį ir pasitraukti iš penktadienio susitikimo. Ji išskrido iš Balio penktadienio rytą, ją pakeitė buvęs Didžiosios Britanijos ambasadorius Europos Sąjungoje seras Timas Barrowas, naujienų agentūrai AFP sakė britų pareigūnas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)