Savo kassavaitiniame interviu visuomeniniam radijui šį penktadienį V. Orbanas teigė, kad bet kurio atveju Budapeštas ir toliau prieštaraus bet kokioms sankcijoms gamtinių dujų importui.

Tačiau, pasak jo, Vengrija negali nuolat „važiuoti prieš eismą“ ES sprendžiant su energetika nesusijusius klausimus, nes esą toks elgesys būtų nederamas bloke, kuris buvo sukurtas remiantis „bendradarbiavimu, lojalumu ir abipusiu pasitikėjimu.“

V. Orbano vadovaujama Vengrija yra artimiausia Rusijos sąjungininkė ES, o pats ministras pirmininkas praeityje yra turėjęs asmeninių ginčų su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Vengrijos premjerui taip pat pavyko sušvelninti ES sankcijų paketus. O pati Sąjunga nemažina spaudimo narei, grasindama Vengrijai neskirti milijardų eurų paramos, nes V. Orbanas nesilaiko teisinės valstybės principų.

Interviu metu V. Orbanas šį kartą švelnesniu tonu prabilo apie Ukrainą, tvirtindamas, kad Vengrija kartu su sąjungininkėmis remia vyriausybę Kyjive, nes Rusija nepagrįstai užpuolė Ukrainą.

„Visi yra ukrainiečių pusėje, nes ir pridera būti gynėjo pusėje“, – kalbėjo politikas. Anot jo, Rusijai nebuvo „jokios priežasties užpulti kitą šalį ir pradėti atvirą karą, net jeigu rusai to ir nevadina karu“.

V. Orbanas taip pat pridūrė, kad jo šalis turi didinti savo gynybinius pajėgumus, nes karas palaipsniui Ukrainos viduje persikelia į teritorijas, esančias arčiau Vengrijos sienų.