„Kadangi Europos regiono šalys panaikino anksčiau taikytas socialinio [atstumo] priemones, vasarą virusas plis dideliu mastu“, – naujienų agentūrai AFP sakė PSO Europos regiono direktorius Hansas Kluge.

„Šis virusas neišnyks tik todėl, kad šalys nustos jo ieškoti. Jis vis dar plinta, vis dar keičiasi ir vis dar atima gyvybes“, – pridūrė jis.

Senajame žemyne plintant lengvesnės formos ligą sukeliančiam, bet labiau užkrečiamam omikron subvariantui BA.5, organizacijos duomenimis, šiuo metu 53 PSO Europos regiono šalyse kasdien užregistruojama šiek tiek mažiau nei 500 000 susirgimo atvejų.

Gegužės pabaigoje šis skaičius siekė maždaug 150 000.

Austrija, Kipras, Prancūzija, Vokietija, Graikija, Liuksemburgas ir Portugalija yra šalys, kuriose sergamumo lygis didžiausias, o beveik visose regiono šalyse atvejų padaugėjo.

Didžiąją žiemos dalį Europoje buvo registruojama apie 4–5 tūkst. mirčių nuo COVID-19 per dieną, o šiuo metu Europoje fiksuojama apie 500 mirčių per dieną – maždaug tiek pat, kiek ir 2020 metų vasarą.

„Tikimės, kad stiprios skiepų programos, kurias įgyvendino dauguma valstybių narių, ir ankstesnis persirgimas padės išvengti sunkesnių pasekmių, kurias matėme pandemijos pradžioje“, – sakė H. Kluge.

„Vis dėlto mūsų rekomendacijos lieka galioti“, – pabrėžė jis.

PSO paragino žmones, jei jiems pasireiškia kvėpavimo takų ligų simptomai, izoliuotis, sekti savo skiepų kalendorių, o gausiai žmonių lankomose vietose dėvėti kaukes.

H. Kluge taip pat paragino valstybes tęsti testavimą dėl COVID-19.

„Privalome toliau ieškoti viruso, nes to nedarydami vis mažiau pastebime viruso perdavimo ir evoliucijos dėsningumus“, – sakė H. Kluge.

Jis taip pat paragino šalis padidinti skiepijimo apimtis.

„Didelis gyventojų imunitetas ir priimti sprendimai mažinti vyresnio amžiaus žmonių riziką [užsikrėsti] yra svarbiausia, kad šią vasarą būtų išvengta tolesnio mirtingumo“, – sakė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją