Anksčiau šį mėnesį tarptautinės bendruomenės nepripažįstamos „Donecko liaudies respublikos“ teismas Aidenui Aslinui ir Shaunui Pinneriui paskelbė mirties nuosprendį po to, kai jie pasidavė į nelaisvę Rusijos kariams per Maskvos pajėgų invaziją Ukrainoje.

Abu vyrai, Ukrainos gyventojai, kurių partnerės yra ukrainietės, 2018 metais įstojo į Ukrainos ginkluotąsias pajėgas ir buvo dislokuoti Mariupolyje, kurį tuo metu apsupo Rusijos pajėgos.

Rusija privalo „užtikrinti, kad pareiškėjams paskirta mirties bausmė nebūtų įvykdyta“, nurodė teismas skubos tvarka priimtame sprendime po to, kai sulaukė atitinkamų Sh. Pinnerio ir A. Aslino vardu birželio 27 dieną pateiktų prašymų.

Teismas pabrėžė, kad Rusija „privalo užtikrinti tinkamas jų sulaikymo sąlygas ir suteikti visą būtiną medicininę pagalbą ir vaistų“.

EŽTT taip pat nurodė, kad britai „savanoriškai sudėjo ginklus ir pasidavė Rusijos kariams Mariupolyje“.

Europos teismo priimtas sprendimas yra skubi laikinoji priemonė, taikoma išimtiniais atvejais, kai jos nepritaikius pareiškėjams „grėstų reali negrįžtamos žalos grėsmė“, pabrėžė teismas.

EŽTT birželio 16 dieną priėmė panašų sprendimą, kuriuo ragino Rusiją sustabdyti 2000 metais gimusio Maroko piliečio Brahimo Saaduno egzekuciją. Jis buvo nuteistas kartu su minėtais britais.

EŽTT anksčiau šį mėnesį skubos tvarka pritaikė kitą laikiną priemonę, kai atšaukė pirmąjį prieglobsčio prašytojų išsiuntimo iš Jungtinės Karalystės į Ruandą reisą, sukeldamas Londono pasipiktinimą.

Šis žingsnis sukėlė diskusijų Jungtinės Karalystės vyriausybėje dėl to, ar Britanija turėtų toliau vykdyti EŽTT sprendimus.

EŽTT priklauso Europos Tarybai, kuri kovo viduryje, Maskvai įsiveržus į Ukrainą, pašalino Rusiją iš savo narių. Rusija lygiagrečiai ėmėsi veiksmų išstoti iš šios institucijos.

Teismas tvirtina, kad gali skelbti nuosprendžius dėl Rusijos. Vis dėlto Rusijos parlamentas priėmė teisės aktą, kuriame tvirtinama, jog EŽTT sprendimai jau nebetaikomi.

Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas yra „pasibaisėjęs“ minėtais mirties nuosprendžiais, sakė jo atstovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją