Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu kelionė šį savaitgalį į Rytų Ukrainą kartu su savo viceministru Genadijumi Židko paskatino spėjimus, kad pastarasis buvo paskirtas naujuoju Rusijos karinės kampanijos vadu.

Generolas Aleksandras Dvornikovas, kuris anksčiau vadovavo Rusijos armijos puolimui, viešumoje nesirodo jau kelias savaites.

„Tai leidžia manyti, kad generolas pulkininkas Genadijus Židko yra Rusijos pajėgų Ukrainoje vadas“, – tviteryje apie Rusijos gynybos ministerijos išplatintą vaizdo medžiagą rašo karo analitikas Robas Lee.

Rusijos aukščiausiosios karinės vadovybės pertvarkymas greičiausiai reiškia Maskvos bandymą pagerinti ginkluotųjų pajėgų rezultatus Ukrainoje, nes, nepaisant didžiulės techninės persvaros, rusams nepavyko pasiekti sparčios pažangos.

„Jeigu tai tiesa, tokios drastiškos rotacijos Rusijos armijoje nevyktų, jeigu ji būtų arti didelės pergalės“, – teigiama JAV Karo studijų instituto (ISW) komentare.

Nepaisant kai kurių pastaruoju metu pasiektų reikšmingų pergalių Ukrainos rytuose – netoli Popasnos ir strategiškai svarbaus Sjeverodonecko – Rusijos pažanga išlieka lėta. Ekspertų nuomone, rusai greičiausiai neteko daug karių.

Rusijos vadovai „eksperimentuoja dėl [mūšio lauke] kilusių problemų ir bando nepralaimėti šio karo“, – „The Moscow Times“ sakė nepriklausomas karo analitikas Pavelas Luzinas.

Gandais apie G. Židko paaukštinimą birželio pradžioje pirmą kartą pasidalijo nepriklausoma tyrimų organizacija „Conflict Intelligence Team“.

Iki tol, kol pernai buvo paskirtas gynybos viceministru, atsakingu už „karinį-politinį“ darbą, G. Židko ėjo Rytų karinės apygardos vadovo pareigas ir dalyvavo šalies karinėje intervencijoje Sirijoje, skirtoje jos prezidentui Basharui al Assadui paremti.

Sergejus Rudskojus, Viktoras Goremykinas, Genadijus Židko, Sergejus Šoigu

Sklinda gandai, kad toks jo paaukštinimas gali liudyti Rusijos siekį, jog operacija Ukrainoje būtų visiškai pavaldi tik vienam vadui, tviteryje rašo karo analitikas R. Lee. Anot jo, iki šiol Kremlius kontroliavo visas karinės kampanijos smulkmenas, užuot perdavęs vadovavimą vienam asmeniui.

Pastarosiomis savaitėmis nušalintas ne tik A. Dvornikovas, bet ir dar keli kiti aukšto rango Rusijos kariškiai.

Remiantis penktadienį paskelbtu šalies Gynybos ministerijos pranešimu, Rusijos aviacijos ir kosmoso pajėgų vadas generolas Sergejus Surovikinas vadovauja karinėms operacijoms Ukrainos pietuose, o Centro karinės apygardos vadas generolas pulkininkas Aleksandras Lapinas vadovauja rusų kariams Rytų Ukrainoje.

Rusijos žiniasklaida paskelbė, kad šioje mėnesio pradžioje dabartinis Centro karinės apygardos štabo viršininkas generolas pulkininkas Michailas Teplinskis pakeitė elitinių oro desanto pajėgų vadą generolą pulkininką Andrejų Serdiukovą.

Analitikų teigimu, užduotis naujiesiems vadams bus ne tik tęsti puolimą Ukrainos rytuose, bet ir, veikiausiai, sumažinti gyvosios jėgos nuostolius bei įtvirtinti pietinėje šalies dalyje pasiektus teritorinius laimėjimus.

Iki šiol kare žuvo, buvo sužeista arba paimta į nelaisvę apie 33 tūkst. Rusijos karių. Tokį skaičių antradienį Londone vykusioje konferencijoje pateikė Jungtinės Karalystės kariuomenės generalinio štabo viršininkas.

Gyvosios jėgos nuostoliai fiksuojami ne tik tarp pėstininkų, bet ir tarp aukšto rango karininkų.

Jeigu tai tiesa, tuomet 56-erių metų amžiaus G. Židko buvo paaukštintas praėjus vos dviem mėnesiams po žiniasklaidoje nušviesto A. Dvornikovo, pagarsėjusio savo negailestinga taktika Sirijoje, paskyrimo vadovauti Rusijos operacijai Ukrainoje. Tiesa, šalies pareigūnai niekada nepatvirtino pranešimų apie jo paskyrimą.

Kremlius, regis, yra pasiryžęs ne tik užgrobti daugiau Ukrainos teritorijos Donbaso regione, bet ir artimiausiais mėnesiais sieks išlaikyti okupuotas teritorijas Ukrainos pietuose. Tačiau tokia užduotis vis sunkės, nes Ukraina iš Vakarų gauna vis daugiau naujų sunkiųjų ginklų ir jais naudojasi.

Dalis analitikų abejoja, ar nauja vadovybės struktūra kaip nors pakeis prie išsekimo artėjančios Rusijos armijos rezultatus.

„Problema ta, kad Vladimiras Putinas neturi veiksmingų ginkluotųjų pajėgų. Nemanau, kad G. Židko pajėgs sukurti kokių nors stebuklų“, – sako analitikas P. Luzinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)